Католици отказват да участват в изборите заради Великден

Католици отказват да участват в изборите заради Великден - E-Burgas.com

В Община Раковски, в която е съсредоточена най-голямата католическа общност в страната, дългогодишни членове на Секционни избирателни комисии се отказват да участват в предстоящите на 4 април избори, за да се отдадат на празнуването на Великден, разказва БНР.

До края на днешния ден, когато приключват консултациите в общината за сформиране на състава на комисиите, вече ще е ясно как партиите и коалициите са подходили в създалата се ситуация и ще има ли и колко хора от други общини, които ще попълнят местата на отказалите се. 

Над 10 години Радослав Ночев неизменно е участвал в изборния процес като член на секционна комисия, а на последните местни избори оглавява и Общинската избирателна комисия. Винаги е приемал това като свой граждански дълг. Но този път е взел категорично решението, че ще се откаже, още докато гледал по телевизията заедно със семейството си изявлението на президента Румен Радев за насрочването на датата на парламентарните избори. 

„Възпитани сме да вярваме, че в този ден, в който се радваме на Христовото възкресение, трябва да славим Бог, да сме заедно в храма и у дома и че семейството празнува, а не работи“, раказва Радослав Ночев и допълва: „Можем да направим компромис с всичко друго, но не и с празника. Видях решението на ЦИК - 50% увеличение на възнаграждението, отделно допълнително бонуси, не е лошо възнаграждението на тези избори, но празникът е на първо място“.

Млада жена от Раковски, която също няколко пъти на предишни избори е била член на Секционна комисия, сега е решила да не поеме този ангажимент: „Имам две дечица, точно на Великден - няма как. Даже си мислех, че ще променят датата“.

„Това, което разбирам при многото си предварителни разговори и контакти е, че отказите за участие в комисиите ще са най-вече заради празника“, казва и Иванка Пачова, секретар на община Раковски. 

Над 5000 души наброява Католическа общност в Плевенска област. В момента католици живеят в Белене, Никопол, има и в селата Трънчовица, Асеново, Брегаре, Малчика. „Предвид това, че съм католичка, смятам, че това не е добре подредено, тъй като католиците, които биха искали да участват в защита на партията си, която биха подкрепили или биха участвали като членове на комисия, не биха могли да го направят. Аз лично в никакъв случай не бих го направила, тъй като съм практикуваща католичка и искам да си празнувам моя Великден“, казва Снежана Димитрова.

Росица Златева живее в Белене и е кореспондент на Радио Ватикана за Никополската епархия пък споделя: „Изборът на дата не беше добре обмислен, не беше удачен, щеше да е хубаво президентството да има и съветници, които да го съветват относно религиозните въпроси. Няма да попречи на гласуването. Ние католиците сме отговорни граждани и който иска ще отиде да гласува, въпреки че в този ден ние празнуваме Възкресението на Исус Христос.

Коментари

Още от последните новини