КАТ ще лови джигите на пътя с нови "супер камери"

КАТ ще лови джигите на пътя с нови

Нови супер модерни камери влизат в арсенала на КАТ срещу джигитите на пътя. 23 нови устройства вече са монтирани в полицейските автомобили и снимат нарушителите. Камерите работят дори и в движение, посочва NOVA.
 
От края на миналата година шофьорите трябва да бъдат още по-внимателни на пътя, ако не искат да получат „честитка”. С новите т.нар „супер камери” Пътна полиция вече може да хваща нарушенията на шофьорите и докато те са в движение. Новите устройства са почти незабележими, но не пропускат нарушители.
 
„Автомобилът разполага с две камери. Едната е инсталирана на тавана колата, а другата е вградена в предната броня. В багажника има инсталирана самостоятелен компютър, който обработва наличната информация”, обясни Илия Георгиев, инспектор в Пътна полиция в ГД „Национална полиция”.

В купето на патрулката има екран, на който в реално време се вижда пътят. Едното от нарушенията, което хваща камерата, е превишената скорост.
 
„Патрулният автомобил се движи плътно вдясно, заснема средната и лявата лента. Определили сме, че максимално допустимата скорост за движение е 80 км/ч. Радарът на камерата е настроен да установява превишаване на скоростта от 105 км/ч нагоре”, каза още той. 

И ако ни хванат, ще получим фиш. Липсата на „Гражданска отговорност” също не остава незабелязана от камерата. Но ако покрай патрулката мине автомобил на фирма, той може да светне в червено, а това означава, че няма „Гражданска отговорност”, въпреки че колата има платена застраховка. Проблемът от МВР обясняват така:
 
„Т.нар. корпоративни клиенти сключват една полица за много автомобили. Тогава е напълно възможно при заснемане да бъде засечена, че няма”. 

Коментари

Още от последните новини