Карантината след прибиране от чужбина ще остане поне до края на май

Карантината след прибиране от чужбина ще остане поне до края на май - E-Burgas.com

Мерките, свързани с ограничението на разпространението на коронавируса, които засягат пътуванията, ще се отхлабват според развитието на обстановката. Поне до края на май обаче ще остане задължителната 14-дневна карантина след прибиране от чужбина. Това коментира в предаването „Здравей, България” вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Тя очаква още днес Европейската комисия да обяви, че държави с нисък риск от разпространение на COVID-19, ще трябва постепенно да премахват ограниченията за влизане, съответно и карантината.

„Тази карантина и това ограничение на движението, особено вътре в ЕС, не може да продължат до безкрайност. Всички правителства мислят как координирано да отхлабваме тези мерки, но това да не доведе до 2 и 3-та вълна на заболеваемостта”, обясни външният министър.

Освен за туризма, това е важно и за бизнес пътуванията, коментира още Захариева.

„Работим по тези въпроси. Първо на двустранна основа ще отправим предложения. Първо например за краткосрочните бизнес пътувания”, каза Захариева.

Според нея обаче едва след 15 юни е възможно да падне карантината за хората, прибрали се от държави с по-нисък риск от заболяването.

Коментари

Още от последните новини