Каракачанов отмени военния парад на 6-ти май

Каракачанов отмени военния парад на 6-ти май - E-Burgas.com
Снимка Ани Петрова, БНР

Военен парад в центъра на София на 6-ти май няма да има. Това каза пред БНТ министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Причината са мерките за безопасност заради коронавируса. Каракачанов посочи, че няма опасения за военните, които ще участват, а заради това, че на честванията ще се съберат хора:

„Ако направим парада такъв,  какъвто го помним, ще се съберат много хора по площада, а това може да е предпоставка за допълнително заразяване“, каза министърът на отбраната. Празникът обаче ще бъде отбелязан във военните училища.

30-ти април е крайният срок, който премиерът Бойко Борисов постави, за да се види ситуацията, преди да бъде взето окончателното решение. От Съюза на военноинвалидите вече предложиха да се намери форма за участието и на представителите им, като полагането на венци и цветя пред Паметника на незнайния воин.

До момента не е ясно дали и как ще бъде проведен гергьовския водосвет на знамената. Историята не познава спиране на паради. Дори и по време на войните между 1912-1918 година.

Единствено заради идеологически причини след 1946-а датата на честването на военния празник е сменена. В най-новата ни история празникът се чества с паради и водосвет от 1993-та година.

Свързани статии
Военни поемат контрола на границата, изтеглят командированите полицаи заради изборите Над 500 военни пазят границата Армията засилва охраната на границата с военни, транспортна техника и дронове Военни унищожиха плаваща мина край Камчия (Снимки) 15-тият ретро парад в Бургас в в подкрепа на децата Военни помагат на МВР на границата с Турция и Гърция Включваме се в учението на НАТО с 1000 военни? Президентът: Слуховете за военни бази у нас са спекулации Кои са най-богатите политици у нас? Каракачанов: Не ми харесва резултатът, явно не е била успешна коалиция
Тагове
парад 6-ти май военни каракачанов
Коментари

Още от последните новини