Включваме се в учението на НАТО с 1000 военни?

Включваме се в учението на НАТО с 1000 военни? - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

България да се включи в съвместно учение на НАТО с един батальон от не повече от 1000 души ще предложи на правителството министърът на отбраната Стефан Янев. Това съобщи самият той пред БНТ.

По думите му позицията на България по повод напрежението между НАТО и Русия трябва да защитава националния интерес с пълното разбиране на ситуацията и на етапа на развитие на българската армия. Позицията ни трябва да е съобразена с целия пакет от дипломатически усилия, както и с възможността да се укрепят военните сили на България.

Затова според Янев, използвайки кризата, можем да използваме и възможностите от нея, като се даде възможност на българските въоръжени сили да се развиват чрез повече тренировки и участия в учения, които носят капацитет.

След заседанието на Съвета по сигурността вчера премиерът Кирил Петков възложи на министъра на отбраната да внесе на днешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото ѝ обезпечаване.

Министерският съвет ще вземе решение за конкретни мерки, за които министър-председателят ще информира народните представители на извънредно заседание на парламента, свикано за днес следобед.

Стефан Янев днес изтъкна, че по отношение на кризата между Русия и Украйна дипломацията не е приключила, тя има своето място и всички усилия, включително и на военните, са насочени към това да дадат шанс на дипломацията и да се избегне конфликта.

Янев допълни, че оценката на ситуацията се мени с дни и с часове.

Според него дори да се говори, че опасността е неизбежна, е възможно тази реторика да е част от дипломатическите усилия на едната или другата страна в опит да получи по-добри резултати на преговорите.


 

Свързани статии
Коледна пауза на войната в Украйна Русия обяви български журналист за издирване Парламентът одобри военна помощ за Украйна 6 милиона семейства са без ток в Украйна Депутатите гласуват изпращането на военна помощ на Украйна САЩ предоставили на България $238 млн. помощи за отбрана за 5 години Захарова заплаши НАТО с война Очаква се Путин да направо ново важно съобщение днес МВнР: Българите в Русия най-добре да напуснат страната Започват референдуми в няколко области на Украйна за присъединяване към Русия
Тагове
военни война нато русия украйна
Коментари

Още от последните новини