Кантарджиев: Купувайте опаковани козунаци, за да не е кихано и кашляно върху тях

Кантарджиев: Купувайте опаковани козунаци, за да не е кихано и кашляно върху тях  - E-Burgas.com

Заповедта на министъра на здравеопазването за отмяна на някои ограничителни мерки, свързани с дейността на кооперативните и фермерски пазари, не разхлабва наложените противоепидемични мерки, наложени с извънредното положение. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, заместник-председател на Националния оперативен щаб във Враца.

Ако бъдат спазвани всички посочени в заповедта мерки при възстановяване на работата на пазарите, няма от какво да се страхуваме, каза проф. Кантарджиев. Той отбеляза, че някои дейности /селскостопански/ не търпят отлагане, ако искаме да сложим нещо на трапезата си след извънредното положение.

"На пазара обикновеният човек първо, ако има, носи маска, Който кашля, който киха, който му тече носа, който го боли гърло, си стои вкъщи. Салатата не пречи, ако е добре измита, яйцата никакъв риск не крият. Козунаците са много хубаво нещо, ако са пакетирани, ще бъде идеално. Опасно е при козунаците някой да не е кашлял, да не е кихал върху тях", обясни Кантарджиев.

Днес проф. Тодор Кантарджиев посети, заедно с кмета на Враца Калин Каменов, централния общински пазар във града. Местните власти подготвят от днес пазара, за да възстанови дейността си в следващите дни, след като бе затворен в началото на обявеното извънредно положение в страната. След възстановяване на работата му на откритите търговски площи ще се продават разсад и друг посадъчен материал, както и пресни сезонни зеленчуци като салати и пресен зелен лук, собствено производство на фермери.

Проф. Кантарджиев каза, че е доволен от спазването на мерките за безопасност във Враца. Той препоръча, при отварянето на пазара да се обърне внимание на еднопосочното движение на купувачите, спазването на дистанция и допълнителните мерки за дезинфекция и избягването на вторично заразяване на продукцията.
Спазването на наложените тежки ограничителни противоепидемични мерки са единственият доказан начин да се удължи периода на пик на заразяването с коронавирус, коментира той пред журналисти. Според него този пик в страната може да се очаква в края на април, а не както се смяташе досега- около Великден. По-късно той се срещна с производители на разсад в селото Чирен и Девене.

Свързани статии
Слънчево време и по-високи температури по Великден Велика събота е – последният ден от Страстната седмица Младежи помогнаха на възрастни хора в Пирне за Великден Празнично настроение в Бургас чак до Гергьовден, ето програмата Агнешкото скочи с 80% в навечерието на Великден Над 10 хиляди допълнителни места в БДЖ по празниците Извънредни автобуси в Бургас във великденската нощ Отварят манастира край "Меден рудник" за посетители на Цветница и Великден Засилен интерес по Северното Черноморие за великденските празници Пенсионерите ще получат по 70 лв. за Великден
Тагове
Великден празници
Коментари

Още от последните новини