Къмпингуващи: В момента на практика плажуването с кемпери и палатки е забранено

Къмпингуващи: В момента на практика плажуването с кемпери и палатки е забранено  - E-Burgas.com

За поредна година у нас се говори за нови правила за дивото къмпингуване, като вече тече общественото обсъждане и до края му остава малко повече от 3 седмици

Огнян Стоянов е от София, но притежава къща в Бяла. Сподели, че за неговите деца и внуци това е начин на живот - да бъдат на палатка. Той обясни, че законът и наредбата са приети при старото правителство.

"Този закон с всичките точки, които трябва да се изпълняват в наредбата, ограничава къмпингуването, да не кажем, че въобще става невъзможно свободното къмпингуване. Има повече от десет точки, които трябва да се изпълнят, скица, становище на пожарна, ХЕИ, химически тоалетни, контейнери за смет, договор със сметоизвозваща фирма, паркинг, охрана, бариери, косене на трева и т.н. Това са неща, които някой ще ги направи, така че докато това не стане, на практика къмпингуването е забранено", коментира в "Денят започва" Огнян.

"Ние стоим зад един от трите плажове, обявени за природосъобразен туризъм. Тази наредба де юре се опитва да направи някакъв регламент за свободно къмпингуване, но де факто тя ще забрани не само на тези три места, тя е наредба за цяла България и реално свободното къмпингуване ще бъде поставено в един нонсенс", каза Мария.

По думите ѝ така разписана тази наредба, означава, че на всички терени, било то държавни, общински или частни, това може да се случи само и единствено ако държавата, общините или частният собственик имат желание да направят подобни биваци.

Главният еколог на община Бяла Атанас Атанасов коментира, че тази наредба вероятно ще бъде приета за следващата година.

"Тази година сезонът почти започна, свободното къмпингуване вече е започнало, така че много от нещата не са съобразени с наредбата, тя все още не е влязла в сила. Наистина има доста документи, но всички тези документи регламентират едно свободно къмпингуване, което ще бъде на места, където, например, ще се поставят съгласно регламента тези палатки, кемпери и каравани", каза екологът.

Коментари

Още от последните новини