Камерите на етажната собственост трябва да отговарят на изисквания

Камерите на етажната собственост трябва да отговарят на изисквания - E-Burgas.com

Подобно на чиповете на входните врати и асансьорите, видеонаблюдението на входа и извънвходната врата поставя ред въпроси. Камерите често навлизат в личното ни пространство непредсказуемо предаде "БНР".
"Трябва да започнем със законодателната уредба, която е свързана със Закона за частната охранителна дейност - и лицензирани охранителни фирми могат да извършват видеонаблюдение. Във входовете ние сме етажна собственост, нямаме такива възможности, нямаме кой знае каква законодателна уредба и като междинен вариант Комисията за защита на личните данни приема, че решението на общото събрание дава възможност да се монтират видеокамери и да се монтира видеонаблюдение", каза в предаването "Хоризонт до обед" Павел Миланов, председател на Асоциацията етажна собственост.

Той подчерта, че е необходимо да се изяснят доста въпроси - къде ще се помещава записващото устройство, дали има отделно помещение и каса, табло, кой има достъп до тази информация.

"Според наша кореспонденция с институциите управителите на етажна собственост имат право да са администратори на лични данни. В тази връзка ние като управители можем да имаме достъп до записващото устройство, да преглеждаме записите и да ги подаваме до органите на реда".

Павел Миланов коментира, че без решение на Общото събрание никой не може да монтира нищо:

"Камерите дори и на етажната собственост трябва да отговарят на определени изисквания. Те не трябва да снимат извън сградата, т.е., трябва да се ограничат само до общите части и съответно не трябва да снимат входовете на апартаменти".

Според него големият пропуск на Закона за управление на етажната собственост е, че макар и да задължава в определен срок да се създадат управителни органи, те може и да не се създадат, тогава етажната собственост става безотговорна: 

"Тя винаги се самоуправлява, въпросът е, че не може да се извърши проверка нито от Районната администрация, нито от Комисията за защита на личните данни".

Коментари

Още от последните новини