Как творчеството на Фотев вдъхнови младите художнички Алекс и Цвети от Бургас

Как творчеството на Фотев вдъхнови младите художнички Алекс и Цвети от Бургас - E-Burgas.com

18-годишната Александра Колева от Бургас спечели второто издание на конкурса за илюстрации по мотиви от стихотворение на Христо Фотев. Инициативата бе част от проявите по повод рождения ден на твореца и връчването на Националната награда за поезия, които се проведоха в Бургас. Участие в него взеха ученици от VIII до XII клас, както и студенти. Отличените творби бяха представени на изложба в петък.

"Това е първият конкурс, в който участвам и наградата много ме изненада и зарадва. Реших да се включа, защото Фотев винаги е бил сред любимите ми български поети и затова приех целия процес много присърце. Самата творба бе вдъхновена от неговото стихотворение “И нощите са стъклено студени” като се опитах да представя чувствата, които то провокира у мен.  

Освен темата за свързаността и хармонията с природата, която съвсем ясно присъства в произведението на Фотев, за мен лично темата за самотата беше от особено значение, а тя може да се забележи и в други мои по-стари творби. Както земята и луната са сами за себе си, така и всички ние сме винаги сами за себе си. И в това според мен се крие красотата" заяви Алекс пред e-Burgas. 

Тя не пропусна възможността да благодари на своя преподавател Добрин Вътев, без чиято подкрепа и съвети, творбите ѝ нямаше да са това, което са. 

Алекс се занимава активно с рисуване от три години. Заедно със своята приятелка Цветелина Стоянова поддържат профила Bad Drawing Club в Инстаграм, където публикуват и продават успешно свои творби.

Цвети също участва в конкурса с рисунка, вдъхновена от стихотворението на Христо Фотев „Но е ужасно да не те загубя“.

„Много ми хареса как е изразен мотивът за раздялата и спомена в творбата. Целувките оставят спомен, който физически не се вижда, освен ако не са с червило“ сподели младата художничка. 

Алекс и Цвети в момента се готвят за изпити, тъй като ще кандидатстват в НХА със специалност „Книга, илюстрация и печатна графика“. 

Коментари

Още от последните новини