Жечо Станков: Програмата за саниране бе спряна, идеята за дофинансиране от собствениците не е добра

Жечо Станков: Програмата за саниране бе спряна, идеята за дофинансиране от собствениците не е добра - E-Burgas.com

"Отправил съм въпрос по темата към министър Асен Василев но все още нямам отговор" коментира бургаският депутат от ГЕРБ

Високите цени на електроенергията, санирането на сгради в Бургас и възможности за инвестиции във фотоволтаични системи. От тези теми се интересуват жителите на морския град. Те поставиха въпросите си пред Жечо Станков в приемния му ден. 

„Няма как високите цени на тока да не вълнуват цялото ни общество, защото те имат ефект върху всички сфери. Бизнесът има нужда от помощ, но нека не забравяме, че преди седмица беше отхвърлено наше предложение за създаване на компенсаторен механизъм за тока за небитовите потребители, който да покрие 75% от повишението на сметките. В дългосрочен план има само едно решение - Планът за възстановяване и устойчивост. Там сме заложили средства както за битовите потребители, за да предприемат мерки за енергийна ефективност, с която да намалят сметките си поне на 50%. Както и за покривните пространства за соларни и фотоволтаични панели“, коментира бургаският депутат от ГЕРБ. 

Станков коментира, че почти всеки разговор по време на срещите си с гражданите е бил свързан с Програмата за саниране. „

Тя е спряна към момента от сегашните упарвляващи, а надеждите на хиляди български семейства да обновят с безвъзмездна финансова помощ домовете си бяха в нея. Отправил съм въпрос по темата към министър Асен Василев но все още нямам отговор. Последната информация по темата беше, програмата да продължи с дофинансиране от собствениците от 20%. Което не е приемлив вариант за българските граждани. Хората ме питат и за малките многофамилни сгради, които вече са кандидатствали и документите им са подадени. Те обаче ще трябва по всяка вероятност наново да подготвят документацията си според новите изисквания на управляващите“. 

По време на приемния ден интерес имаше и към темата за изграждане на фотоволтаични паркове и инсталации в региона на Бургас. „Имах много интересен разговор с човек, който благодарение на програма Еразъм + е бил в Испания и се е впечатлил от политиката по отношение на фотоволтаиците там. Държавата и енергийния сектор има още много работа в тази посока, за да следваме примера на други западни държави“, сподели Жечо Станков. 

Коментари

Още от последните новини