Изчисляват пенсиите по нов начин

Изчисляват пенсиите по нов начин - E-Burgas.com

pensioneri

Индивидуалният коефициент на всеки, който влиза в изчисленията на пенсията му, да се смята по нов начин. Това е първото решение за пенсионната реформа, по което експертите и политиците са постигнали съгласие.

Това обяви Николай Николов, съветник на вицепремиера Ивайло Калфин, след вчерашните консултации по пенсионната реформа.

В момента коефициентът се пресмята, като средногодишният доход на човека се раздели на средния осигурителен доход за съответната година. В новата формула вече ще се ползват месечният доход и средният осигурителен доход за месеца.

“Не е смятано какъв ще е ефектът върху пенсиите, но по този начин по-справедливо в пенсията ще се отчита конкретният принос”, каза Николов.

Новата формула ще намали леко пенсиите на хората с възходяща кариера, чиито доходи са стабилни или растящи и нямат прекъсване на вноските. Леко увеличение пък ще има при хората, които имат периоди на безработица и прекъсване на вноските, обясни обаче експерт от съвета. Като цяло разходите за пенсии на НОИ нямало да се променят. Мярката ще е само за новите пенсионери, старите пенсии няма да се преизчисляват. На заседанието мярката била защитена активно от синдикатите.

В мотивите на предложението е записано, че досегашната формула облагодетелствала хората, чиито доходи нарастват, което било непостижимо в сегашните условия на криза.

На заседанието е било обсъждано и изравняване на нужния осигурителен стаж за мъжете и жените на 40 г. В момента стажът на жените трябва да достигне 37 години. По тази точка няма съгласие засега, отчете Николов.

Социалното министерство е предложило и да отпадне възможността хората, работили преди 1997 г., да могат да си изберат 3 г. с висока заплата, които да влязат в сметката за пенсия. Засега обаче мярката не била подкрепена, защото ще се постигне намаление на част от новоотпуснатите пенсии. Тепърва ще се обсъжда и идеята на Ивайло Калфин догодина максималният осигурителен доход да стане равен на 10 минимални заплати. Това означава да е 4200 лв. вместо сегашните 2600 лв. Калфин иска и максималната пенсия да е вече 45%, а не 35% от размера на максималния осигурителен доход.

Източник: 24 часа

Коментари

Още от последните новини