Историята на Руско Русков - от Айтос до Оксфорд

Историята на Руско Русков - от Айтос до Оксфорд  - E-Burgas.com

Руско Русков е едно прекрасно, скромно, слънчево,  талантливо и много, много интелигентно момче от град Айтос. До VII клас учи в СУ „Христо Ботев“ , след което продължава образованието си в Английската гимназия в Бургас, за да стигне днес до един от най-престижните колежи на университета в Оксфорд -  University College of Oxford, където изучава Физика.

По време на Коледната си ваканция, Руско с голямо желание прие да гостува на осмокласниците в СУ „Христо Ботев“ и да им разкаже за пътя, по който е стигнал до един от топ университетите в света.

Как и кога се срещна с науката ФИЗИКА?

- Учителката ми по физика в Английската гимназия ми предложи да участвам в Олипиада по този предмет. Аз реших да пробвам, но по-скоро приех това участие като безплатна екскурзия до Варна. Знаех нещата от учебника, но трябваше и допълнителна подготовка. Госпожата започна да ме занимава с някакви задачи, които бяха много объркващи, но и много интересни. Реално, състезанията по физика са много по-различни от това, което правим в училище. Започна да ми става интересно и реших да се занимавам малко по-сериозно с физика. Започнах да ходя и при Теодосий Теодосиев, учителя от Казанлък, който има абсолютно безплатна школа. Школата е отворена за всеки, можеш да си хванеш влака в събота и в 09:00 часа да си там,  да слушаш Теодосий, и да учиш физика реално. Там нивото е доста високо и нещата ми се получиха.

- Труд или талант са нужни, за да се занимаваш с физика?

- И двете. Първото ми състезание по физика беше някаква пределна точка.  Видях, че типът мислене, който ти трябва да се справиш на състезание е много по-различен от това, което ти трябва да се справиш в училище. Реално има материал за състезанията по физика, който се води, че е училищен, но трябва да имаш доста повече опит. В началото са 5, 6 прости закона, но да се научиш да ги прилагаш трябва да минеш през доста задачи. И като са интересни, то ти върви и се занимаваш.

Разкажи ни нещо повече за състезанията, в които си участвал.

- Нашите състезания по физика в България са на доста добро ниво с голяма конкуренция. Има две национални състезания по физика, където се явяват ученици от цялата страна, не трябва да се явяваш на някакви предварителни кръгове, за да се класираш. Има и олимпиада с три кръга – общински, областен и национален. Ако се справяш много добре на тези места, има нещо като точкова система - събираш точки и по този начин може да станеш част от националния отбор, който представя страната на международни състезания. Нашата държава се представя сравнително добре на международните олимпиади, имайки предвид колко е голяма. Аз лично съм участвал на две Европейски, от които имам сребро и бронз, и на една Международна олимпиада.

- За да се явяваш на международни състезания и да учиш в Англия трябва да владееш и чужд език на високо ниво. С английския как се справяш?

- Да, английският е много важен. Като малък прекарвах твърде много време пред компютъра, там всичко беше на английски и просто се научаваш. Преди 10 години повечето информация в интернет беше на английски език и ти свикваш, по този начин езикът ти се набива, а и съм учил в Английска езикова гимназия, където напреднах с граматиката, защото и тя е важна. Ти може да разбираш езика, но ако нямаш основата, базисната граматика, когато отидеш на изпит, няма как да стане само като ги усещаш нещата, не винаги е правилно.  Аз се явих на IELTS и го препоръчвам за обучение в чужбина, защото важи почти навсякъде в англоговорящите страни. Аз лично изкарах 8 overall (най- високата оценка е 9). В Оксфорд искат по-висока оценка на IELTS от останалите места, трябва да имаш минимум 7 на всеки един от четирите модула.

- Как избра специалността и университета?

- По принцип хората, които се занимават с природни науки се насочват към Кеймбридж, тъй като там специалността има по-голяма история. Нютон е бил там, Дарвин, докато Оксфорд исторически е бил по-хуманитарно насочен. Избрах да уча физика в Оксфорд, защото в Кеймбридж няма чиста физика, а само природни науки. За да кадидатстваш в тези два университета трябва да започнеш подготовката на 15 октомври - това се прави, за да има много по-голяма селекция на кандидатите. Първата стъпка е да отидеш на изпит по специалността, тези изпити се организират в България, има изпитни центрове. Даже тази година изпитът по физика се организира в ПМГ Бургас. По този начин половината от кандидатите се отсяват, тези които продължават ги канят на интервюта. Интервютата са през месец  декември и са три, нещо като дискусия с професори от университета, според специалността. Моите интервюта минаха прекрасно. След интервютата отпадат още от кандидтите, а останалите получават оферта. Трябват ти оценките от матурата и да имаш сертификат за IELTS.

На 15 октомври започва учебната година, има три срока по 8 седмици, като ги сметнеш 24 седмици, т.е. повече от годината е ваканция, но това не е ваканция да се прибереш и да не правиш нищо, ти пак имаш доста работа.

Как протича един твой ден като студент в Оксфорд?

- По принцип лекциите са предиобед. Средно 2-3 лекции по един час. Има tutorial-система (система на единично обучение в университет) и по-голямата част от обучението е сесии с 3-4 студента и професор. Например, по Кенетична теория има туториали 2-3 пъти седмично по час и половина или два часа, задаваш въпроси, примерно трябва да решиш някакви задачи, предаваме ги на тютора, той ги проверява, казва ако имаш грешки, прави коментари. При повечето хуманитарни предмети се пишат есета, всяка седмица имаш 2-3 есета. Главно се подготвяш за тюториалите и там ти минава ученето. Като техническа специалност, ние имаме и практикуми, правим експерименти, постановки, имаме и доста програмиране.

- Спортуваш ли в университета?

- Спортува се страшно много, каквото поискаш. Аз ходя на гребане, което е уникално яко и горещо го препоръчвам, макар в Българиа да няма много условия за този спорт. Това също ти заема доста от времето. Аз тренирам по три пъти на седмица по около два часа. Състезавам се в отбор, по 8 човека сме в лодка. Има две състезания между колежите през годината.

- Брекзит ще ти попречи  ли по някакъв начин?

- На мен не. Но може би на тях да (осмокласниците, с които разговаря). Реално, Англия няма как да се откаже от студентите си от Европа. Например студентите, които главно учат Компютърни науки при нас са от Румъния - много са добри. В нашия колеж сред тези, които учат Компютърни науки и Математика няма англичани. Това е защото ние сме в Европейския съюз, а университетът има интерес да подбира най-силните кандидати. Обаче, в един момент ако не получиш студентски заем, който англичаните получават, ти не можеш да си позволиш да учиш там. Предполагам, че след Брекзит ще стане, както е било преди България да влезе в Европейския съюз. Между 2000 и 2005 година, таксите са били по-ниски, около 500 – 1000 паунда, докато сега са около 9 000 паунда на година. Лично аз не се притеснявам как ще връщам заема. Заемът го връщаш, когато започнеш работа и стигнеш заплата над 23 000 паунда годишно.

- Имаш ли любими физици?

- Айнщайн е огромен титан, Роджър Пенроуз от настоящите. А Стивън Хокинг е учил в моя колеж.

Интервю на Бранимира Николова

Общински съветник, преподавател по английски език в СУ "Христо Ботев"

Коментари

Още от последните новини