Инвестират 200 млн. лв. в жп линията от Пловдив до Бургас

Инвестират 200 млн. лв. в жп линията от Пловдив до Бургас - E-Burgas.com

През октомври ще бъде обявен търг за игнализация и телекомуникация по трасето

С внедряването на новите системи за сигнализация и телекомуникации по всички обновени жп трасета в страната достигаме европейските нива на безопасност в жп транспорта. Това съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев по време на пътуване със скоростен влак в участъка Пловдив – Септември. В рамките на събитието беше направена демонстрация на функционалностите на новите системи за сигнализация и телекомуникации по направлението Септември – Пловдив.

"Преди около месец приключи изпълнението на проекта за рехабилитация на жп линията от Септември до Пловдив. Това е втората изцяло рехабилитирана отсечка в страната, позволяваща движение на влаковете до 200 км/ч, каза заместник – министърът. Преди модернизацията, разстоянието между двата града с влак се изминаваше за 45-48 минути, а сега времето е намалено до 30 минути, посочи Велик Занчев.

Зам.-министър Занчев допълни още, че инвестираните средства за изграждане на новите системи за сигурност са малко над 91 млн. лева по линия на ОП "Транспорт" 2007 – 2013 г., а "Талес Австрия Гмбх" са показали изключително високо ниво на изпълнение на проекта. Аналогични системи вече функционират по направлението Пловдив - Свиленград - турска граница.

До средата на октомври НК "Железопътна инфраструктура" ще обявят търга за внедряването но нови системи за сигнализация и телекомуникация по жп линията от Пловдив до Бургас на стойност 196 млн. лева.

"До два месеца ще влезе в експлоатация и Интермодалният терминал в град Пловдив и мога смело да заявя, че градът се превръща във важен, стратегически, транспортен център за страната", заяви Занчев. С реализацията на всички пътни и железопътни проекти в района създаваме условия за увеличаване капацитета за обработка на товари и повишаване на конкурентоспособността на българския транспортен бранш, допълни той.

Наскоро зам.министър Занчев съобщи, че до края на годината ще бъдат обявени два търга за жп проекти, като анонсира жп трасетата София - Волуяк и Оризово-Михайлово.

Коментари