Интересни факти за България

Интересни факти за България - E-Burgas.com
Предлагаме ви няколко любопитни факти за България. 1. България е най-старата страна в Европа, която не е сменяла името си от своето създаване през 681 г. 2. За разлика от другите държави по света, в България хората поклащат глава за "да" и кимват за "не". 3. Популярното българско розово масло се използва за направата на някои от най-известните и скъпи парфюми. Един грам розово масло се произвежда от 1000 розови цвята.

1

4. На територията на България са открити над 15 000 тракийски гробници, като повечето от тях все още са неизследвани. 5. Златното съкровище, открито във Варненския некропол, е най-старото в света, като датира от 5000 г. пр.Хр. Освен това се смята за най-старото технологично обработено злато в Европа. 6. България е третата страна в Европа с най-ценни археологически находки, открити на територията й. Изпреварват я само Гърция и Италия. 7. Столицата София е единственият голям европейски град, който се намира само на 15 минути от планина. Затова и Витоша е любимо място за разходка на много софиянци.

3

8. Българите първи започнали да пишат на кирилица. Днес кирилицата се използва както от славянски, така и от неславянски народи. С приемането на България в Европейския съюз тя  става третата официална азбука на ЕС след гръцката и латинската. 9. Различните етнически и религиозни групи в страната съжителстват мирно. 10. Българската армия никога не е губила знаме в битка. 11. София съществува отпреди 7000 години, което я прави един от най-старите градове в Европа. 12. От 1977 г. с изстрелването на "Вояджър 1" и "Вояджър 2" българската народна песен "Излел е Дельо хайдутин" звучи в космоса заедно с най-великите творби на Бах и Моцарт. 13. Първият компютър е създаден от българин. В периода 1937-1942 г. Джон Атанасов, учен от български произход, и Клифърд Бери, американски изобретател, работят към Университета в Айова и създават първия цифров електронен компютър. 14. Първият дигитален ръчен часовник също е създаден от българин. Неговото име е Петър Петров. 15. Безспорно българското кисело мляко е най-доброто в света. Това се дължи на уникалната бактерия Лактобацилус булгарикус, която се използва за направата му и която се среща само в нашата страна.

5

16. Съществуват солидни исторически сведения, че още от Каменната ера на днешната територия на България се е произвеждало вино. Към момента страната си е спечелила репутация на винопроизводител от световна класа. 17. Всяка година на 1-ви март българите си разменят мартеници. Изработените от червено-бели конци украшения са символ на здраве и щастие.

mart

18. Известният създател на Facebook Марк Зукърбърг има български корени: дядо му се преселил от България в САЩ през 40-те години на миналия век. Самият Зукърбърг, който е кръстен на дядо си Марко, заявява, че се гордее с българския си произход.

7

Коментари

Още от последните новини