Интересът към санирането расте, но пари няма

Интересът към санирането расте, но пари няма  - E-Burgas.com

Лавинообразен интерес към програмата за саниране, но липса на пари за задоволяване на всички желаещи, отчете строителното ведомство на брифинг, предаде news.bg.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е в сравнително добро състояние. Това обяви Спас Попниколов - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. Съмненията за обществени поръчки са предадени на Министерския съвет.

Попниколов даде добра оценка на програмата за саниране. Има неща, които трябва да се прецизират по нея. Има принос към енергийното потребление от програмата. Тя имала принос и за икономиката. Първоначално санирането било оскъпено на квадратен метър, но това било отстранено.

Недостатък е, че не са заложени достатъчно механизми за контрол по изпълнение на програмата. 266 сгради са въведени в експлоатация. Редица други са в различен етап. 25 % от програмата е разплатена.

Припомняме, бюджетът на програмата е 2 милиарда лева.

При проверка на готовите сгради се оказало, че не се проверява за какво е платено. МРРБ вече ще следи този процес. 2022 сгради са в различен етап на саниране. След първоначалния ефект на програмата започнал лавинообразен интерес към нея, както се изразиха от ведомството. Кметове не били уведомени, че пари няма да има и трябва да се спре с договарянето.

2000 сдружения на собствениците чакат и още 2000 са по пътя на регистрацията. Трикратно завишение на желанията спрямо възможностите при програмата отчетоха от МРРБ. Обещаха да завършат 2022 сгради, за които има 2 милиарда лева.

Коментари

Още от последните новини