И Варна иска забрана на бурките

И Варна иска забрана на бурките - E-Burgas.com

Да бъде забранено носенето на облекло и аксесоари, покриващи лицето, на обществени места или в официални институции, предлагат от ВМРО във Варна, съобщи Дарик.

Воеводите настояват и там да бъде променена Наредбата за обществения ред, така че да се ограничи навлизането на нерегламентирани религиозни течения.

Те са подготвили редакция на наредбата, която не е променяна от приемането й през 2007 година. В нея е заложена забрана на религиозни агитации по улиците, пропаганда по домовете на хората, както и религиозни прояви, накърняващи морала и общественото спокойствие.

"В момента ВМРО води национална кампания с цел ограничаване разпространението на нетрадиционния за България радикален ислям. Предложението ни е свързано с упражняване на контрол на дейността на религиозните общности. Във Варна все още няма видимо присъствие на радикален ислям, но има условия за появата му. Имаме четири гета от циганско население. Те са една от основните общности, която срещу заплащане би могла да е подвластна", обясни областният координатор на ВМРО Живко Костадинов.

От партията увериха, че не желаят да делят религиозните общности. Целта е те да знаят, че има нормативни правила, които трябва да се спазват. Под ударите на наредбата попадат и сектите, стана ясно от изявление на воеводите.

В предложението за промяна на нормативния документ са заложени санкции за нарушения - от 300 до 500 лева при първо и от 1000 до 1500 лева при повторно неспазване на наредбата.

Тъй като ВМРО нямат свой представител в местния парламент, те ще разчитат на подкрепата на общински съветници, чрез които да внесат предложението и то да бъде гласувано на комисии и сесия на Общинския съвет. /FrogNews

Коментари

Още от последните новини