Христо Иванов: Отиваме към нови избори, ще обсъждаме предложения само от "Има такъв народ"

Христо Иванов: Отиваме към нови избори, ще обсъждаме предложения само от

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов прогнозира пред бТВ, че е по-вероятно да има нови избори, отколкото да се стигне до правителство в този парламент. Той каза още, че неговата формация ще обсъди само и единствено предложение за правителство от "Има такъв народ", ако получи такова. И напомни, че "Демократична България" има решение, че не може да подкрепи мандат на БСП.

"Аритметиката (с "Има такъв народ"- бр.) не излиза. Ще разгледаме такова предложение сериозно и отговорно. Силно скептичен съм, че това ще се окаже възможно в този парламент. Сценарият е да отидем на нови избори. Щели да струват 100 млн.лв.  Ние само с едно решение на правителството за концесията ( на летище София - бр.) ще се лишим от много по-големи приходи. Дайте да не се плашим от демокрацията", заяви Иванов.

Той бе категоричен, че "Демократична България" няма да подкрепи участие на ГЕРБ и ДПС във властта под никаква форма.

"Надявам се, че всички останали формации, които имаха подобни заявки, ще си удържат думата. Страната ще се освободи от едно бреме. Борисов да понесе отговорност за чекмеджетата, за записите, за всички онези далавери - автомагистрали, руски поток, това, което се канят да направят за летище София. Това ще бъде много важен тест. Свършва епохата "Борисов", много хора още не могат да го разберат. Страната може да почне да диша по-свободно", заяви Иванов.

Според него е реалистично този парламент да поработи 2-3 месеца, като през това време направи реформи в закона за МВР, в съдебната власт, И след това да има нови избори, на които хората да решат свободно какво да се случи.

"Нормално е да го решат хората, не ние да сглобяваме. Планът за възстановяване трябва да го вземем от правителството в оставка. Това е нашият фокус. Да отидем на честни и свободни от Борисов избори", каза още Иванов.

И допълни:

"Наше участие в управлението има смисъл само ако свършим нещо за нашите избиратели".

Иванов коментира, че резултатите на "Демократична България" са обнадеждаващи. Той изтъкна, че те са по-високи от сбора на двете основни партии и надскачат постигнатото от Реформаторския блок. Според него се формира "нова коалиция на средната класа, насочена към свобода, законност и модернизация, ценностите, които изповядваме".

Коментари

Още от последните новини