Хотелиерите спасяват сезона с отстъпки до 30%

Хотелиерите спасяват сезона с отстъпки до 30% - E-Burgas.com

Дори петзвездни хотели на първа линия свалят цените, а в малките курорти някои дори не отварят врати

Отстъпки от 10 до 30 на сто предлагат почти всички черноморски хотели за почивки през лятото. Липсата на достатъчно ранни резервации, отлива на туристи от Русия и Германия, активизирането на преките ни конкуренти като Турция, Гърция и Египет, са причина повечето места за настаняване да останат с много празни стаи дори и през силния летен сезон.

„В момента да си вземеш стая в хотел на първа линия през август не е проблем. Като на всичкото отгоре ще ти излезе по-евтино, в сравнение с платеното при първите ранни записвания през периода януари-март", обясняват пред „Труд" хотелиери от Южното Черноморие.

Дори класни петзвездни хотели на първа линия са обявили намаления за високия сезон през юли и август. В по-малките курорти даже има хотели, които въобще не са отворили врати. В най-големия български морски комплекс Слънчев бряг на пръв поглед хората в момента са много. Но реално тълпата, с която не можеш да се разминеш на улицата вечер, и липсата на място дори за хавлия на плажа, са останали в миналото.

Хотелите на брега успяват да привлекат повече туристи с големи намаления, но работят далеч от възможностите си при пълна заетост. В същото време тези на втора и трета линия разчитат единствено на ниски цени, за да привлекат гости, обясняват от бранша.

Заради по-слабия сезон хотелиерите предлагат пакета "Екстрас", при който туристът плаща за 5 нощувки, а ползва 7.

Други, макар и съвсем ограничен брой, се включиха в инициативата на туристическото министерство да дават 3 нощувки при платени 2 за уикенда.

Концесионерите на плажове не посмяха да променят цените на чадърите и шезлонгите, те се запазват същите като миналия сезон. Но те и не могат да бъдат гъвкави, защото договорите за наем например се подписват за 5 години с установени цени за тези услуги.

Там, където има нови наематели, увеличението на тези услуги е с лев-два в сравнение с досегашните.

20 лв. например ще струва сянката и шезлонгът в Слънчев бряг, на 8 лв. са заковани на южния плаж в Несебър и в Свети Влас, по 7 лв. ще са на Иракли, а по 6 - на плажа Вая. На ММЦ Приморско пакетът за двете плажни екстри излиза 10 лв., на къмпинг "Оазис" за сянка и шезлонг ще се плаща по 6 лв. Толкова ще струват и в Поморие, Китен, на "Дюни - юг", по 5 лв. ще струват на "Каваците - юг", "Смокините" и "Градина

Въпреки на пръв поглед черната плажна картина, според министъра на туризма Николина Ангелкова реалният отлив през това лято ще бъде незначителен, в рамките на 1-2%, а дори може да бъде и стопен с гъвкавите оферти в последния момент. Цените в заведенията по морето в момента са по-ниски от тези в повечето заведения в София.

Само срещу 4,50 лева на плажа в Слънчев бряг получаваш ледено фрапе, като в цената влиза ползването на по-удобни от шезлонги кресла и дюшеци, както и задължителната сянка. Супите и салатите в заведенията също са по-изгодни в сравнение с тези в столицата. Срещу 4-5 лева можеш да хапнеш супа, толкова излиза и салатата.

Киргизи и узбеки пък ще запълват дупките с липсата на кадри по морските курорти това лято. Досега гастарбайтерите по морето бяха предимно от Украйна, Беларус и Македония. Но макар и по-малко от тях вече има подадени молби от граждани на средноазиатските републики да работят като сервитьори, камериерки и помощник-готвачи, пише "24 часа".

Според хотелиери кризата с работната ръка ще се задълбочава и подобно на западните страни все по-често ще виждаме обслужващ персонал от по-екзотични държави. Причината била, че украинците вече ни заобикаляли и отивали в Гърция и Полша, където влизат безвизово и работят срещу по-големи заплати. От това лято голям конкурент ще ни бъде и Албания, която се развива с бързи темпове в туризма и също е с безвизов режим.

Коментари

Още от последните новини