Хотелиери попълват щата с кадри от Украйна и Молдова

 Хотелиери попълват щата с кадри от Украйна и Молдова - E-Burgas.com

И за предстоящия летен туристически сезон ще има остър недостиг на работна ръка. За да бъде решен проблемът, хотелиерите ще търсят кадри основно от Молдова и Украйна, където заплащането е колкото у нас, съобщиха от туристическия бранш.

Според промените в Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност те ще трябва да сключват сезонни трудови договори, а не да разчитат на формата „студентски стажове“.

Според новия закон за трудовата миграция и трудовата мобилност те ще получат разрешение за сезонна заетост до 90 дни. Кадрите от чужбина кадри ще бъдат наемани на по-ниско престижни работни места, обясниха хотелиери.

„Това от една страна е добре, от друга обаче българският бизнес не може да разчита само на тези работници, защото все пак те трябва да знаят и български език”, каза Стоян Маринов от Варненската туристическа камара пред БНТ. Чужденците ще бъдат назначавани като кухненски персонал, камериери, помощници на рецепция.

По думите на Стоян Маринов е трудно човек, който не знае български, независимо от познанията по руски и английски, да бъде отговорник зала или старши администратор например. Пламен Начков, директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ във Варна, обясни, че бизнесът се насочва към кадри от Молдова и от Украйна, защото доходите са равнопоставени. Работодателят трябва да декларира, че има място за нощувка, осигурил им е заплата и транспорт до родната държава.

През миналата година близо 500 души от Молдова и Украйна са работили по Северното Черноморие като стажанти.

Коментари

Още от последните новини