Гросмайстор и вицешампион на Европа участват в 10-ия шахматен турнир за купа „Янко Гюзелев"

Гросмайстор и вицешампион на Европа участват в 10-ия шахматен турнир за купа „Янко Гюзелев

Над 50 състезатели са заявили до момента участие в юбилейнотно издание на традиционния шахматен турнир за купа "Янко Гюзелев", което ще се проведе на 8 февруари. Това стана ясно на пресконференция днес, в която участваха зам.-кметът Красимир Стойчев, Ивон Гюзелева - внучка на известния бургаски шахматист Янко Гюзелев, Желчо Желев от шахматен клуб "Бургас - 64" и 9-годишният европейски вицешампион Николай Желев.

В турнира ще участва един от най-добрите български шахматисти - гросмайстор Борис Чаталбашев.

В 10-то издание на турнира ще се включи и 9-годишният Николай Желев, който е вицешампион на Европа по ускорен шах за 2016 год.

"Датата 8 февруари е особено важна за моето семейство. Преди 10 години дядо ми Янко Гюзелев организира първия турнир. Той не само обичаше тази игра, но и много искаше да я популяризира сред децата", коментира Ивон Гюзелева. Младата дама и семейството й продължават традицията на Янко Гюзелев и всяка година организират турнира в негова чест.

Турнирът ще се проведе в 7 кръга по швейцарската схема. Тази година обаче ще има малка промяна в състезанието. Всеки кръг ще бъда по 5 минути с 3 допълнителни секунди за всеки ход. Това е т.нар. система Fisher time, създадена от легендарния Боби Фишер.

"По този начин ще доближим играта повече до изкуството шах, отколкото до спорта, защото ще има повече време за обмисляне на ходовете и по-малко рискове някой участник да попадне в цайт нот", обясни Желчо Желев от шахматен клуб "Бургас - 64". Тъй като тази година турнирът отбелязва своята 10 година, организаторите са предвидили и изненада за по-малките участници. Най-добрият от възрастовата група до 10 год. и най-добрият до 14 год. ще премерят сили в отделна партия. Победителят ще получи юбилейна златно-сребърна монета.

Победителите във всички категории по традиция ще си тръгнат с купи и парични награди. Турнирът ще се проведе в зала "Компас" на хотел "България". Началният час на първия кръг е 17,30 часа. Записването за участие ще продължи до 17,15 часа.

Коментари

Още от последните новини