Граждани искат среща с областния заради водната криза

Граждани искат среща с областния заради водната криза - E-Burgas.com

Граждани поискаха среща с областния управител на Бургас Вълчо Чолаков заради заплахата от водна криза в региона. Първоначално събитието бе планувано като протест, но премина като мирен разговор за между хората и институцията, съобщава cross.bg.

Гражданите се опасяват, че не се взимат адекватни мерки и в най-скоро време Южното Черноморие ще премине на воден режим заради проблема със засушаването и сечта край язовир Камчия.

От своя страна областният управител отговори, че мерки са взети и се работи по план язовирите Порой и Ахелой да захранят Камчия, в който има вода за поне 10 месеца.

"Въпросът, който зададохме, след като още в самото начало на годината стана ясно, че ще има водна криза, защо не са се предприели тези действия тогава, за да сме сигурни и спокойни, че сега вече този процес ще е приключил. Не получихме отговор, не са предприети такива действия. Питахме кога ще започнат, Чолаков не знае кога ще започнат", заяви Костадин Костадинов, лидер на ПП "Възраждане".

"Реално ни грози до няколко месеца сценарият с Перник и най-вероятно ще посрещнем новата година на воден режим, което ние не желаем", смята Виктория Върбанова.

"Започнати се процедури по изготвяне на парцеларни планове от ВИК и съответните общини, които парцеларни планове предвиждат свързване на двата язовира към деривацията на Камчия, тоест по тези проекти вече се работи. В ход е и процедура и за прехвърляне на собствеността на самите язовири, за да може да бъде осъществено съответното финансиране", каза Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас.

 

Свързани статии
Мъжът, нахлул във ВиК дружество по халат Компенсираха ВиК дружествата със 16 млн. лева заради скъпия ток Затварят още едно кръстовище в центъра заради ВиК ремонтите Затварят за месец и част от "Шейново" Затварят поредно кръстовище в Бургас заради ВиК ремонти Промени в движението в Лозово и Долно Езерово заради ВиК Продължават ВиК-ремонтите в центъра, временно спират движението по ул. "Търговска" ВиК ремонтите в Бургас достигнаха кръстовището между улиците "Шейново" и "Пробуда" Шишков: Правени са опити за прикриване на незаконни ремонти на язовири Затварят част от центъра в Бургас заради дейности на ВиК
Тагове
водна криза язовир вик
Коментари

Още от последните новини