Горски прекратиха поредната незаконна сеч

Горски прекратиха поредната незаконна сеч - E-Burgas.com

Служители от Изпълнителна агенция по горите преустановиха незаконна сеч в горски територии, собственост на физически лица в землището на с. Сенник, община Севлиево. При извършена проверка горските инспектори установили тополово насаждение, в което дърветата били маркирани с боя и неразпознаваема контролна горска марка. 26 броя от дърветата били повалени и подготвени за транспортиране.

При направена справка в информационната система на Изпълнителна агенция по горите, инспекторите установили, че за насаждението няма издадено позволително за сеч. Продължава измерването и установяването на точното количество повалена дървесина. По случая е заведено досъдебно производство от РУ на МВР Севлиево.

Масирани проверки от служители на Изпълнителна агенция по горите и регионалните структури се извършват в цялата страна.

През последните два дни служители на Изпълнителна агенция по горите са задържали три товарни автомобила и повече от 50 куб.м немаркирани дърва без документи. Нарушенията са констатирани при проверки на територията на с. Смоляновци, област Монтана и общ. Чупрене, област Видин. Освен превоз на незаконна дървесина, проверяващите установили, че превозните средства не са снабдени с GPS - устройства. Съставени са 5 акта по Закона за горите.

Нарушител, извършвал превоз на дървесина неколкократно с един превозен билет разкриха служители на Изпълнителна агенция по горите на територията на община Троян. Нарушението е констатирано между селата Калейца и Дълбок дол при проверка на товарно моторно превозно средство, транспортиращо дърва за огрев - бук и дъб, маркирани с контролна горска марка. При проследяване на GPS устройството на автомобила се установило, че по-рано същия ден със същия автомобил е извършен транспорт от частна горска територия до адрес в с. Дълбоки дол. На адресът, посочен в превозния билет в с. Дълбоки дол, проверяващите установили съхранение на още 8 куб. м дървесина от същия вид.

Изпълнителна агенция по горите отново призовава гражданите да проявяват бдителност и отговорност. Задължително да проверяват придобитите от тях дърва за огрев да бъдат маркирани. Да изискват и съхраняват оригинала на превозния билет, с който е доставена дървесината. При съмнения за незаконна сеч, транспорт, разпореждане с дървесина или други нарушения незабавно да подават сигнал на телефон 112.

Свързани статии
103 акта за незаконна дървесина съставиха за седмица горските у нас Дъжд от актове за незаконна сеч през последната седмица Близо 16 хил.декара гори са погълнати в 219 пожара Горски настояват за повече защитни облекла и техника за гасене на пожари 69 акта за незаконна сеч съставиха за седмица Горски задържаха 80 кубика дървесина за последната седмица Още 11 дървета в Странджа са обявени за вековни (Снимки) Горските извършиха близо 4 хиляди проверки само за седмица Бургас вече има паметник на Петко Задгорски (Снимки) 1000 дървета отсечени незаконно за седмица, замесени са и горски
Тагове
горски незаконна сеч гори
Коментари

Още от последните новини