Горещи новини от света за 15.05.2024

Горещи новини от света за 15.05.2024 - E-Burgas.com

    Президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, забраняващ вноса на уран от Русия. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза, че законът ще помогне за укрепване на „енергийната и икономическа сигурност“ на Съединените щати чрез намаляване на „зависимостта от Русия в областта на гражданската ядрена енергия“. Руският посланик Анатолий Антонов смята, че Вашингтон вреди на икономиката си с подобни санкции.

 

    Сумската област на Украйна обяви „предварителна евакуация“ в два града. Решението е взето заради обстрел.

     
Държавният секретар на САЩ Блинкен пристигна в Киев тази сутрин

 

    Путин ще пристигне в Китай на 16 май. Точно след като Си завърши първото си посещение в Европейския съюз от пет години. От 5 май Си е на обиколка във Франция, Сърбия и Унгария.

 

    Страните от Централна Азия са изложени на риск от „цветни революции“ поради действията на Съединените щати, НАТО и други чужди сили

 

Това мнение изрази заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Галузин при откриването на четвъртата централноазиатска конференция на Валдайския клуб в Уфа.

 

      Заместник-началникът на пресслужбата на Държавния департамент избегна отговор на въпроса дали пренебрегва израелската агресия

 

     Журналистът помоли Веданта Пател да обясни защо Вашингтон видя нарушение на международното право в действията на Русия в Украйна, но не осъди бруталните атаки на еврейската държава в Ивицата Газа.

 

 „Отново говорим за напълно различни и различни обстоятелства“, отговори представителят на Държавния департамент.

 

     Британският министър на отбраната каза, че Лондон е позволил на Украйна да нанесе удар по Крим, защото Великобритания смята полуострова за част от Украйна.

 

    Киев смята, че съюзниците трябва да харчат 0,25% от своя БВП за военна помощ на Украйна. Съответното изявление направи ръководителят на администрацията на президента на Украйна Андрий Ермак.

 

Коментари

Още от последните новини

Спорт
Горещи новини от света за 15.05.2024 - E-Burgas.com

Регата 24 Май