Големите търговски вериги у нас крият доставчиците си

Големите търговски вериги у нас крият доставчиците си - E-Burgas.com

Трябва да има възможност хората да си изберат храната, произведена и от българските производители. Преговорите с търговските вериги у нас обаче се оказали препъни камък за бързи и адекватни действия в сферата на земеделието. Това заяви пред БНТ министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

"Две седмици, аз в качеството си на министър, съм в ситуация да се моля на 5 вериги да ми дадат данни за техните доставчици за техните доставчици на плод, зеленчук, месни продукти. Това, което по статистика имаме най-много и по статистика потребяваме най-много от всичко, което произвеждаме. За да проведа разговор с тях и да намерим механизма, по който тази доставка да е от български производител. Какво получих от веригите след две седмици молба? Нула реда информация. една от веригите ми пусна табличка с 5 реда и един човек, който докарва плода и зеленчука за веригата.", обясни министър Танева. 

Това е задължение, което веригите във Франция в този труден момент, го приеха и разбраха без нужда от обяснения, подчерта тя.

"Имаме 100 000 души, заето в земеделието. Респект към тях. Хората тръгнаха да произвеждат след ликвидация в земеделието. Процес, който го е нямало в нито една страна", подчерта още министърът.

Министерството на земеделието и храните е получило предложения от браншовите организации и вече има готов план със стимули за българските селскостопански производители.

Какво включва той?

Министерството на земеделието и храните предлага местните производители в цялата страна да имат достъп до всеки от обектите на търговските вериги (мултинационалните, уточни министъра) с представителства в цялата страна, каза Танева.

"Ние не налагаме нито колко да се купи, нито от къде, а искаме регулация и достъп до точката на разпространение на местните производители. Говорим за съвсем друг канал за предлагане не за начин на доставка или друго", уточни тя и даде пример със Сливен, където има оранжерия на 5 км от града, а в търговската мрежа в града няма тяхна продукция. "Тук говорим за това: от търговските площи на веригите да бъдат отделени площи за местни производители. Как ще си решат канала за доставка е тяхна работа. Ние само казваме при какви условия трябва да оперират те", категорична беше Танева.

Свързани статии
БАБХ не допусна внос на 2 тона храни от трети страни Прокуратурата се самосезира след случая с търговия на кръвна плазма Разследват инцидент с негодна храна в училище в Равда Обвиниха четирима за търговия с кръв от длъжници Пием по-малко бира и вино през последните три месеца Храните поскъпнали почти двойно, сиренето става лукс Търговци на плодове и зеленчуци протестират срещу нова наредба на БАБХ Падат цените на плодовете и зеленчуците Моловете в Бургас отвориха врати, но част от магазините в тях не Българите все по-често пазаруват от кварталния магазин за сметка на супермаркета
Тагове
храни търговия
Коментари

Още от последните новини