Големите търговски вериги у нас крият доставчиците си

Големите търговски вериги у нас крият доставчиците си - E-Burgas.com

Трябва да има възможност хората да си изберат храната, произведена и от българските производители. Преговорите с търговските вериги у нас обаче се оказали препъни камък за бързи и адекватни действия в сферата на земеделието. Това заяви пред БНТ министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

"Две седмици, аз в качеството си на министър, съм в ситуация да се моля на 5 вериги да ми дадат данни за техните доставчици за техните доставчици на плод, зеленчук, месни продукти. Това, което по статистика имаме най-много и по статистика потребяваме най-много от всичко, което произвеждаме. За да проведа разговор с тях и да намерим механизма, по който тази доставка да е от български производител. Какво получих от веригите след две седмици молба? Нула реда информация. една от веригите ми пусна табличка с 5 реда и един човек, който докарва плода и зеленчука за веригата.", обясни министър Танева. 

Това е задължение, което веригите във Франция в този труден момент, го приеха и разбраха без нужда от обяснения, подчерта тя.

"Имаме 100 000 души, заето в земеделието. Респект към тях. Хората тръгнаха да произвеждат след ликвидация в земеделието. Процес, който го е нямало в нито една страна", подчерта още министърът.

Министерството на земеделието и храните е получило предложения от браншовите организации и вече има готов план със стимули за българските селскостопански производители.

Какво включва той?

Министерството на земеделието и храните предлага местните производители в цялата страна да имат достъп до всеки от обектите на търговските вериги (мултинационалните, уточни министъра) с представителства в цялата страна, каза Танева.

"Ние не налагаме нито колко да се купи, нито от къде, а искаме регулация и достъп до точката на разпространение на местните производители. Говорим за съвсем друг канал за предлагане не за начин на доставка или друго", уточни тя и даде пример със Сливен, където има оранжерия на 5 км от града, а в търговската мрежа в града няма тяхна продукция. "Тук говорим за това: от търговските площи на веригите да бъдат отделени площи за местни производители. Как ще си решат канала за доставка е тяхна работа. Ние само казваме при какви условия трябва да оперират те", категорична беше Танева.

Свързани статии
Пием по-малко бира и вино през последните три месеца Храните поскъпнали почти двойно, сиренето става лукс Търговци на плодове и зеленчуци протестират срещу нова наредба на БАБХ Падат цените на плодовете и зеленчуците Моловете в Бургас отвориха врати, но част от магазините в тях не Българите все по-често пазаруват от кварталния магазин за сметка на супермаркета Агнешкото на родния пазар е 99% българско БАБХ унищожава над 1 т негодна храна и близо 200 кг мляко Бедни бургазлии, некласирани за помощи от програмата на Общински съвет, получиха пакети от общината Пазаритe отварят врати при строги правила
Тагове
храни търговия
Коментари

Още от последните новини