Глоби до 3 бона за търговци и купувачи на елхи без марка

Глоби до 3 бона за търговци и купувачи на елхи без марка - E-Burgas.com
Архив

Между 50 и 3000 лв. е глобата за търговец, който продава коледни елхи без марки. Същото е наказанието и за граждани, които купуват такива дървета, защото това се счита за съпричастие към деянието.

Това обяви по време на инспекция на търговски обект инж. Николай Пиронков, началник на отдел „Контрол по опазване на горските територии“ в Изпълнителната агенция по горите.

Проверките на обектите ще продължат до Коледа като целта на агенцията е да провери дали продаваните в търговската мрежа елхи са законни.

„Единственият документ, с който се доказва законният произход на коледните елхи е превозният билет. Второто, което е задължително те трябва да имат е т.нар. контролни пластини. Това са пластмасови пластини, които са изработени от ИАГ. Тази година сме разпределили 42 000 бройки, които са раздадени на регионалните дирекции, които ги предоставят на търговците“, обясни за какво ще следи контролът Пиронков.

Той уточни, че от марка са освободени елхите, които се продават в саксии.

Попитан от БГНЕС как може да се предотврати една марка да се слага на повече от едно дърво, Пиронков поясни, че гражданите трябва да закупят елхата с марката и да не позволяват тя да бъде сваляна от търговеца.

„Най-честите нарушения са, че пластините не се поставят между втория и третия прешлен от върха. Тук виждам, че пластините не са поставени на точните места. Ще направим забележка“, заяви той и каза, че тази година марките са бели и жълти на цвят и са с по 6 цифри.

Пиронков каза, че до момента не са констатирали нарушения, тъй като проверките са започнали съвсем скоро и увери, че имат капацитета да извършват проверки в цялата страна.

Началникът посочи, че миналата година са били конфискувани около 500 елхи от Смолянско и района на Самоков. Те са били дадени на детски градини и училища.

Цените на елхите тази година са повишени с 10 лв. съобщават търговци.

Коледните елхи са от 20 до 40 лв. в зависимост от височината. До 1 м. е 20 лв., над 1 м. е 30 лв., 2 метра е 40 лв. Причина за вдигането на цените е повишената изкупна цена елхите. До края на сезона един търговец средно продава около 100 бройки.

Коментари

Още от последните новини