Гърция пред трета вълна на заразата

Гърция пред трета вълна на заразата - E-Burgas.com

Гръцките здравни власти предупреждават, че е възможно страната да се изправи пред трета вълна на заразата от Covid-19, пише в. „Катимерини“. Най-застрашен е и най-гъсто населеният район в Гърция – Атика, предаде "Монитор".

През последните дни в района около столицата се забелязва показване на новозаразените. Миналата седмица 50 от 80 хоспитализации дневно са били именно в Атика, в края на седмицата са били заети 550 болнични легла срещу 455 седмица по-рано. Като цяло за последните 10 дни половината от новите слечаи са точно в този регион.

С оглед на ситуацията здравното министерство е подготвило оперативен план, представен в понеделник на видеоконферентна среща. Планът предвижда нови ограничителни мерки и отваряне на извънредни болнични легла. Той ще бъде задействан, ако случаите продължават да растат.

Предвижда се и ускоряване на ваксинациите. Само в понеделник са имунизирани близо 22 хиляди души, с което общият брой става 290 хиляди. Вчера в Гърция са пристигнали нови 90 хиляди дози от ваксината на „Пфайзър“. До края на март се очакват 1 650 000 дози от тази и от наксината на „Модерна“, както и около милион от ваксината на „Астра Зенека“.

Коментари