Фонд „Земеделие“ ще обяви на кого опрощава заеми

Фонд „Земеделие“ ще обяви на кого опрощава заеми - E-Burgas.com
Vesti.bg

Фонд „Земеделие“ ще предостави публична информация за кредитополучателите, чиито стари заеми ще бъдат изплатени с пари от бюджета - това съобщиха от Фонда в отговор на запитване на „Хоризонт“ . До 25 ноември се приемат  заявления от земеделски производители за опрощаване на старите им дългове, които не могат да бъдат покрити заради пандемията.

Близо 57 милиона лева е сумата, която Фонд „Земеделие“ ще насочи към земеделски производители за погасяване на стари заеми, предоставени от Фонда в периода 2008-2012 г. Държавната помощ се полага на животновъди и картофопроизводители.

Подкрепата е под формата на до 100 000 евро безвъзмездни средства, покриваща част от главницата и лихвите. Целта е фермерите да продължат своите дейности по време на пандемията и след нея, предаде БНР. Тази възможност обаче разбуни духовете сред земеделците, които коректно са изплатили дълговете си и се появи съмнение, че се опрощават дължими пари на точно определени приближени до властта хора.

Затова фермерите поискаха повече информация за тези, на които ще се опрощават кредитите.

В отговор на запитване от „Хоризонт“ Фонд „Земеделие“ се ангажира след изтичане на срока да оповести колко и кои фермери са участвали в схемата.

Тази публичност ще бъде съобразена с европейското законодателство за защита на личните данни, уточняват от Фонда.

Коментари