Фармацевти: Атакува ни коктейл от вируси, време е за ваксина срещу грип

Фармацевти: Атакува ни коктейл от вируси,  време е за ваксина срещу грип  - E-Burgas.com

Променливото време и началото на учебната година провокираха по-усилена циркулация на есенни вируси и лек ръст на острите респираторни заболявания. Родители масово се оплакват от вирус, който удря в гърлото и разболява поне за седмица подрастващите. Епидемиолози информират, че все още няма регистрирани случаи на грип, но затова пък ни атакува цял коктейл от респираторни вируси, сред които преобладават адено- и риновируси. Обикновено те засягат горните дихателни пътища, като предизвикват запушен нос, хрема, кихане, кашлица, а понякога се стига до бронхити, ларингити и др. усложнения.  

Един от начините да се предпазим е поставяне на противогрипна ваксина. В бургаските аптеки вече са заредени серумите за сезон 2019/2020. Към момента е налична четиривалентна противогрипна ваксина, но на места в Бургас вече е изчерпана. “Най-подходящото време за поставяне на ваксина е именно сега – през месеците октомври и ноември. По този начин организмът ще има достатъчно време да изгради имунитет. В същото време е добре да се избегне по-масовото заразяване на хората, тъй като задължително условие за ваксинацията е да сме здрави“, коментира магистър-фармацевт Камелия Николова, управител на аптека „Фаркол Трапезица“. Противогрипната ваксина във всички аптеки от веригата е на изключително конкурентна цена – под 20 лв. „Постарали сме се цената да е приемлива и достъпна, за да могат повече хора да се възползват и да се предпазят“, подчерта управителят на аптечната верига магистър фармацевт Красимир Златев. 

Тази зима се очаква да ни атакуват четири грипни щама „Бризбейн“,   „Канзас“, „Колорадо“ и „Пукет“. Като цяло те са ни познати, но са с леки изменения, казват лекари. Новите ваксини комбинират грипни щамове, отразяващи циркулацията на патогените и прогнозите за разпространението им през тази зима. 

„Имунитетът срещу грипа се изгражда 15-20 дни след ваксинацията. Той трае цяла година, като най-силен е през първите шест месеца. Ваксината се препоръчва за деца и възрастни с хронични заболявания и намален имунитет“, подчертава магистър-фармацевт Николова. Полезно за здравето е и за лица, работещи в затворени колективи и места с повишен риск от заразяване като училища, здравни заведения, градски транспорт, големи предприятия. За първи път тази година се предвиждат безплатни ваксини за пенсионерите над 65 г. Те ще се предоставят по препоръка на личните лекари, но се очакват към края на месеца.

Имунизацията е личен избор на всеки. Тези, които не желаят да се ваксинират, могат да разчитат на други средства като витамини, имуностимуланти, билки. Аптеки „Фаркол“ обявиха октомври за месец на превенция на есенните вирусни заболявания. По този повод от 1 до 31 октомври в аптечната верига може да намерите с отстъпка над 20 топ сезонни продукти, насочени към профилактика и лечение на въпросните инфекции. 
 

Коментари

Още от последните новини