Европа очаква трета вълна на COVID-19

Европа очаква трета вълна на COVID-19 - E-Burgas.com
dw.com

Хватката на коронавируса ще остане стегната поне до есента на следващата година. Прогнозата е на премиера Бойко Борисов, след заседание на европейските лидери в Брюксел. А очакването е през март Европа да бъде залята от трета вълна на заразата, пише cross.bg.

Какво означава това за нас - властите попариха надеждите за рязко разхлабване на мерките преди Коледа и Нова година. Препоръката е за празниците да останем в тесен семеен кръг. На този етап затворени остават и градините и яслите, като вероятно решението за тяхното повторно отваряне ще остане за януари.
За да има шанс битката срещу вируса, е необходима ваксинация на голям процент от населението. Говорим за покритие от около 70 на сто от населението.

За умерен оптимизъм призова от Брюксел премиерът Борисов. Затова и дистанцията, и дисциплината по време на предстоящите коледни празници били строго задължителни - не само у нас, но и в цяла Европа. Прогнозата е за още най-малко половин година на ограничения и мерки, и то при масова ваксинация. Европейските лидери обсъждат и уеднаквяване и признаване на PCR-те и антигенните тестове във всички държави членки, за да не се блокира придвижването на хората. Добрата новина - зимен туризъм и работещи писти по курортите ни вероятно ще има.

Не отхлабване, а затягане на мерките на Стария континент идните месеци. Това е равносметката от Брюксел.

„Въобще приказка до края на март за отваряне на Европа няма. Нещо повече - очаква се тогава трета вълна и много тежки рестрикции", обяви премиерът.
А очакванията са и за още по-тежки икономически последици.

„Всички са много притеснени от финансово-икономическите показатели, които даваме. Брутният вътрешен продукт на ЕС, на Съединените щати е минус 10, минус 15% и затова ние поставихме въпроса и се разгледа фискалните правила как ще текат в следващите месеци", обясни Борисов.

И още от поставените въпроси - антигенните тестове и PCR-те да се признават еднакво във всички държави членки.
„За да улесни след месеци движението на хората, на бизнеса, на туризма, е изключително важно да намерим общи пътища, за да си уеднаквяваме позициите и да не препятстваме хората", подчерта премиерът. Лъч надежда за овладяване на пандемията има, но много далечен.

„Август-октомври следващата година и то при положение, че се достигне 70% ваксиниране на населението на Европейския съюз", каза Борисов. Включително и у нас.

„Трябва едно 70% от населението да се ваксинира, защото за сега по наша сметка едно 12% са се срещали с вируса и са имунни вече и няма да се заразят", обясни и проф. Тодор Кантарджиев.
Борисов увери, че вече сме снабдени с фризерите за първата ваксина. От щаба прогнозират, че първият ваксиниран у нас ще е факт през януари. Според щаба малкият процент на лекарите, пожелали да сложат ваксината, е притеснителен. Но си имал обяснение.

„Една част от тях са дълбоко убедени, че вече са прекарали заболяването, работейки с такива болни. Всеки си има индивидуален избор и си решава дали да се ваксинира или не", смята вирусологът.

А новината за повече излекувани българи в последните дни не означавала отпускане по празниците, предупреди Борисов.

„Резултатите са добри, но по нищо не показват, че трябва да бъдем много оптимистични в това, че пандемията в България ще приключи за Коледа. Коледа, Нова година за Европейския съюз трябва да бъде в най-тесен семеен кръг, без масово събиране на хора", каза той. И все пак - локдаун за зимния туризъм няма да има.

Проф. Кантарджиев призна, че ако по-строгите мерки бяха взети по-рано, ситуацията със заболеваемостта днес можеше да е различна. Добрата новина - все още у нас не е регистриран нито един случай на грип.

Свързани статии
Служителите в Областна администрация Бургас са в протестна готовност заради ниските заплати Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа Бизнесът в Бургас с нови отличия за успехи Протест срещу изграждането на соларен парк Заповядайте на среща с журналиста – пътешественик Георги Милков и късометражно кино днес 4.10 Утре откриват VI Порт Прим Фест с изложба, вижте програмата и заповядайте Внимание, кинолюбители - Фестивал "Карантината" идва в Бургас от 4 до 6 октомври Протест срещу изграждането на фотоволтаични паркове Вкусът на Черноморието: Най-предпочитаните ресторанти в Бургас Протест на жители на няколко села от Община Средец затвори главен път Бургас - Средец (ВИДЕО)
Тагове
европа ес ек
Коментари

Още от последните новини