Евгений Мосинов: Победата срещу скъпите винетки е победа на гражданите

Евгений Мосинов: Победата срещу скъпите винетки е победа на гражданите  - E-Burgas.com

Отмяната на по-скъпата цена на винетките е победа на гражданското обшество у нас. Така коментира решението на ВАС бургаският адвокат Евгений Мосинов в предаването „Преди всички“ по БНР тази сутрин. Юристът бе адвокат на жалбоподателите по съществения казус.

„Винетките са държавна такса за услуга, която се предоставя от държавата на гражданите и в този смисъл цената на винетките е цена на услуга, а в Конституцията и в законодателството ясно е казано, че тази цена на услуга трябва да бъде точно определена и справедлива, т.е. адекватна по размер на разходите, които прави държавата за извършване на услугата. На второ място – има правила, относно законодателството, относно нормативните актове, които създава държавата, вкл. и тези, които касаят изменението на цени и такси на услуги, и тези правила трябва да бъдат спазвани. Там се включва предварително обнародване на текста и съгласуване на текста със заинтересованите организации. Тук е слабото място на позицията на министерството, като администрация, на практика такова съгласуване няма“, заяви адвокат Мосинов.

Министерството на регионалното развитие щяло да обжалва решението на ВАС, като това, според адвокат Мосинов, е ход на държавата за печелене на време. „Държавата, в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ще използва правото си на жалба, не е толкова да докаже своята теза, че те са изпълнили законовите процедури, които Върховният съд е приел, че са нарушени, а по-скоро, за да мине време, за да изтече годината, и казусът да бъде затворен някак си естествено с изречението: "Ами, то, който платил, платил", каза още Мосинов.

Той опроверга и твърдението на Министерството, че нямало да има последствия за администрацията за това, че хората купували винетки на по-високи цени. „Според действащото ни законодателство и едно нова тълкувателно решение на самия ВАС, нормативният акт, в периода, в който е действал, преди неговата окончателна отмяна, запазва своите последици и не могат да се претендират вреди и обезщетения за този период. Това е факт, като позиция на съда. В закона е казано, че администрацията е длъжна да съобрази тази отмяна и да преуреди настъпилите вече факти и събития, т.е. няма пречка администрацията сама да реши да компенсира гражданите за своето незаконосъобразно поведение“, добави Мосинов в ефира на националното радио.

Решението на ВАС за отмяна на цената на винетките бе взето в петък, с което бе отменено постановлението на Министерски съвет за новата тарифа на винетките.

Коментари

Още от последните новини

Светът
Евгений Мосинов: Победата срещу скъпите винетки е победа на гражданите  - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Евгений Мосинов: Победата срещу скъпите винетки е победа на гражданите  - E-Burgas.com

Африка