Ето как Поморие помогна на 71 бедни семейства

Ето как Поморие помогна на 71 бедни семейства - E-Burgas.com

Читалище „Просвета 1888“ – гр. Поморие приключи проект „Правило 2+2=5“, който се изпълни по Договор с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ на Програма „ИРИС“, за периода  от 14.09.2020 г. до 31.12.2020 г.

Програмата е създадена по инициатива на Български дарителски форум и Национална мрежа за децата. Проектът подпомогна 71 семейства с 142 деца, белязани от бедност и ограничени ресурси, които поемат пълната тежест на последствията от пандемия Covid-19. Ограничаване или липса на приходи води до отказ от училище и трудна прехрана. След одобрение на проекта от ФРГИ, директорите на училищата и детските градини от гр. Поморие, гр. Каблешково, с. Бата и с. Порой по уточнени списъци подадоха заглавията на учебниците и учебните помагала с автори и издателства. Бяха закупени и доставени през месец септември 31 комплекта учебници за ученици от осми до дванадесети клас и 116 комплекта учебни помагала за децата от детските градини и учениците от първи до седми клас.

През четирите месеца на проекта служители, доброволци и бенефициенти на проекта получиха лични предпазни средства, дезинфектанти и хигиенни препарати. Изработи се дипляна, в която потребителите на проекта се информираха за симптомите на Covid-19, мерките, които трябва да предприемат и доброволците по места, с които да контактуват за съвет и помощ. Първите консултации по места с психолог се проведоха в с. Порой и гр. Каблешково. За с. Бата консултацията не се проведе поради влязлата в сила Заповед на Министъра на здравеопазването от 25.11.2020 г. за прилагане на противоепидемични мерки в културните институти. През месеците ноември и декември се раздадоха 142 пакета хранителни продукти, които съдържаха: олио, брашно, ориз, боб, леща, макарони, захар, консерви от телешко месо и риба, кутии пастет, кашкавал, кори за баница, вафли кутия, пакети бисквити, кутия бонбони.

Читалище „Просвета 1888“ изпълни всички дейности заложени в периода на проекта, в планирания срок. Постигна се целта семействата да се запазят в цялост и да няма отпаднали деца от училище.

За изпълнение на проекта активно се включиха секретарят на НЧ “Атанас Манчев 1920“ – гр. Каблешково – Павлина Дърлянова, кметът на с. Бата – Георги Георгиев, секретарят на НЧ “Просвета 1928“ – с. Порой – Янка Кръстева и кметът на с. Порой – Фатме Смаил, Кольо Николов – Председател на читалище “Възраждане-Доброван-2013г.”, Румяна Динева – модератор в ОУ“Христо Ботев“.

Председателят на НЧ “Просвета 1888“ – гр. Поморие Милчо Талев и координаторът на Проект „Правило 2+2=5“ Атанаска Драгнева благодарят на всички тях за безвъзмездната помощ, както на директорите на училищата от с. Бата, с. Порой, ОУ “Хр.Ботев“ – гр. Поморие, ПГТ „Ал.Константинов“ – гр. Поморие за помощта при определяне и раздаване на учебни помагала и учебници на децата от проекта.

Община Поморие осигури транспорта за доставка на хранителните продукти, учебните и хигиенни материали и предпазни средства като доброволен принос към проекта, през целия период на изпълнението му.

Свързани статии
Приеха Поморие в международна мрежа за регионални политики Четири общини в Бургаско ще получат до 600 хил. лв. за улично осветлениеЕто как Поморие отбеляза Богоявление (Видео)Изплатиха 10 млн.лв. в подкрепа на туроператори и агентиИ Поморие отмени хвърлянето на кръстаУченици от Поморие спретнаха трогателен видеопоздрав305 семейства от Созопол ще бъдат подпомогнати с хранителни пакетиМярката 60/40 остава сигурна до септември, въвеждат мярка 75/0 за затворените бизнесиБургаските артисти отново могат да кандидатстват за културни проектиГрадският траснпорт в Поморие с нови промени от утре
Тагове
поморие помощи
Коментари

Още от последните новини