Ето как Поморие помогна на 71 бедни семейства

Ето как Поморие помогна на 71 бедни семейства - E-Burgas.com

Читалище „Просвета 1888“ – гр. Поморие приключи проект „Правило 2+2=5“, който се изпълни по Договор с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ на Програма „ИРИС“, за периода  от 14.09.2020 г. до 31.12.2020 г.

Програмата е създадена по инициатива на Български дарителски форум и Национална мрежа за децата. Проектът подпомогна 71 семейства с 142 деца, белязани от бедност и ограничени ресурси, които поемат пълната тежест на последствията от пандемия Covid-19. Ограничаване или липса на приходи води до отказ от училище и трудна прехрана. След одобрение на проекта от ФРГИ, директорите на училищата и детските градини от гр. Поморие, гр. Каблешково, с. Бата и с. Порой по уточнени списъци подадоха заглавията на учебниците и учебните помагала с автори и издателства. Бяха закупени и доставени през месец септември 31 комплекта учебници за ученици от осми до дванадесети клас и 116 комплекта учебни помагала за децата от детските градини и учениците от първи до седми клас.

През четирите месеца на проекта служители, доброволци и бенефициенти на проекта получиха лични предпазни средства, дезинфектанти и хигиенни препарати. Изработи се дипляна, в която потребителите на проекта се информираха за симптомите на Covid-19, мерките, които трябва да предприемат и доброволците по места, с които да контактуват за съвет и помощ. Първите консултации по места с психолог се проведоха в с. Порой и гр. Каблешково. За с. Бата консултацията не се проведе поради влязлата в сила Заповед на Министъра на здравеопазването от 25.11.2020 г. за прилагане на противоепидемични мерки в културните институти. През месеците ноември и декември се раздадоха 142 пакета хранителни продукти, които съдържаха: олио, брашно, ориз, боб, леща, макарони, захар, консерви от телешко месо и риба, кутии пастет, кашкавал, кори за баница, вафли кутия, пакети бисквити, кутия бонбони.

Читалище „Просвета 1888“ изпълни всички дейности заложени в периода на проекта, в планирания срок. Постигна се целта семействата да се запазят в цялост и да няма отпаднали деца от училище.

За изпълнение на проекта активно се включиха секретарят на НЧ “Атанас Манчев 1920“ – гр. Каблешково – Павлина Дърлянова, кметът на с. Бата – Георги Георгиев, секретарят на НЧ “Просвета 1928“ – с. Порой – Янка Кръстева и кметът на с. Порой – Фатме Смаил, Кольо Николов – Председател на читалище “Възраждане-Доброван-2013г.”, Румяна Динева – модератор в ОУ“Христо Ботев“.

Председателят на НЧ “Просвета 1888“ – гр. Поморие Милчо Талев и координаторът на Проект „Правило 2+2=5“ Атанаска Драгнева благодарят на всички тях за безвъзмездната помощ, както на директорите на училищата от с. Бата, с. Порой, ОУ “Хр.Ботев“ – гр. Поморие, ПГТ „Ал.Константинов“ – гр. Поморие за помощта при определяне и раздаване на учебни помагала и учебници на децата от проекта.

Община Поморие осигури транспорта за доставка на хранителните продукти, учебните и хигиенни материали и предпазни средства като доброволен принос към проекта, през целия период на изпълнението му.

Свързани статии
Ето какви са спешните нужди за пострадалите граждани на Турция Отворен е втори пункт за дарения за пострадалите в Турция и Сирия Поморие ще се поклони пред героите, дали живота си за Освобождението на Анхиало Кметът на Поморие поиска от държавата достъп до договора с летище Бургас Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Изграждането на нов паркинг е сред приоритетите в Поморие за първите три месеца Поморийци засадиха 35 дръвчета в кв. "Свети Георги" Кметът на Поморие Иван Алексиев пожела коледните жестове да бъдат повече Поморие си има вицесветовни шампиони по спортни танци Община Поморие получи „зелен сертификат“ за своя екоинициатива
Тагове
поморие помощи
Коментари

Още от последните новини