Ето как Поморие помогна на 71 бедни семейства

Ето как Поморие помогна на 71 бедни семейства - E-Burgas.com

Читалище „Просвета 1888“ – гр. Поморие приключи проект „Правило 2+2=5“, който се изпълни по Договор с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ на Програма „ИРИС“, за периода  от 14.09.2020 г. до 31.12.2020 г.

Програмата е създадена по инициатива на Български дарителски форум и Национална мрежа за децата. Проектът подпомогна 71 семейства с 142 деца, белязани от бедност и ограничени ресурси, които поемат пълната тежест на последствията от пандемия Covid-19. Ограничаване или липса на приходи води до отказ от училище и трудна прехрана. След одобрение на проекта от ФРГИ, директорите на училищата и детските градини от гр. Поморие, гр. Каблешково, с. Бата и с. Порой по уточнени списъци подадоха заглавията на учебниците и учебните помагала с автори и издателства. Бяха закупени и доставени през месец септември 31 комплекта учебници за ученици от осми до дванадесети клас и 116 комплекта учебни помагала за децата от детските градини и учениците от първи до седми клас.

През четирите месеца на проекта служители, доброволци и бенефициенти на проекта получиха лични предпазни средства, дезинфектанти и хигиенни препарати. Изработи се дипляна, в която потребителите на проекта се информираха за симптомите на Covid-19, мерките, които трябва да предприемат и доброволците по места, с които да контактуват за съвет и помощ. Първите консултации по места с психолог се проведоха в с. Порой и гр. Каблешково. За с. Бата консултацията не се проведе поради влязлата в сила Заповед на Министъра на здравеопазването от 25.11.2020 г. за прилагане на противоепидемични мерки в културните институти. През месеците ноември и декември се раздадоха 142 пакета хранителни продукти, които съдържаха: олио, брашно, ориз, боб, леща, макарони, захар, консерви от телешко месо и риба, кутии пастет, кашкавал, кори за баница, вафли кутия, пакети бисквити, кутия бонбони.

Читалище „Просвета 1888“ изпълни всички дейности заложени в периода на проекта, в планирания срок. Постигна се целта семействата да се запазят в цялост и да няма отпаднали деца от училище.

За изпълнение на проекта активно се включиха секретарят на НЧ “Атанас Манчев 1920“ – гр. Каблешково – Павлина Дърлянова, кметът на с. Бата – Георги Георгиев, секретарят на НЧ “Просвета 1928“ – с. Порой – Янка Кръстева и кметът на с. Порой – Фатме Смаил, Кольо Николов – Председател на читалище “Възраждане-Доброван-2013г.”, Румяна Динева – модератор в ОУ“Христо Ботев“.

Председателят на НЧ “Просвета 1888“ – гр. Поморие Милчо Талев и координаторът на Проект „Правило 2+2=5“ Атанаска Драгнева благодарят на всички тях за безвъзмездната помощ, както на директорите на училищата от с. Бата, с. Порой, ОУ “Хр.Ботев“ – гр. Поморие, ПГТ „Ал.Константинов“ – гр. Поморие за помощта при определяне и раздаване на учебни помагала и учебници на децата от проекта.

Община Поморие осигури транспорта за доставка на хранителните продукти, учебните и хигиенни материали и предпазни средства като доброволен принос към проекта, през целия период на изпълнението му.

Свързани статии
Най-старият храм по Южното Черноморие тъне в разруха Министерството на туризма дава още 8,8 млн.лв. на туроператори 24 деца и младежи от социални домове в Поморие са готови за самостоятелен живот Поморие днес без вода до 18:00 часа Опазват Поморийското езето с над 1,1 млн. лева, камери ще следят реда около него Поморие ще чисти боклуците от морето с водни дронове Най-пострадалите от наводненията в Димчево получиха битова техника (Снимки) В ход е доизграждането на новото пристанище в Поморие, баржа чисти дъното край кея (Снимки) Доброволец в ковид отделение: В Поморие има наплив от пациенти Одобриха проект за нова детска градина в Поморие
Тагове
поморие помощи
Коментари

Още от последните новини