Ето къде бургазлии ще могат да се изследват безплатно за СПИН

Ето къде бургазлии ще могат да се изследват безплатно за СПИН  - E-Burgas.com

Бургазлии имат възможност безплатно да се изследват срещу най-тежката болест СПИН. Това ще стане по време на Европейската седмица на изследването за ХИВ от вчера 18 до 25 ноември.

За тази цел Регионалната здравна инспекция в Бургас е осигурила няколко места, където гражданите могат да проверят своето здраве. Изследванията са напълно безплатни и анонимни и представляват т.нар. бързи тестове.

Местата, където можете да се изследвате за ХИВ са:

  • в КАБКИС и Вирусологична лаборатория. Всички желаещи да проверят своя ХИВ статус, могат да посетят РЗИ в удобно за тях време.
  • в УВЗ и младежки увеселителни заведения: здравно-информационни кампании с разпространение на ЗИМ, кондоми, червени панделки;
  • във всички УВЗ на територията на Бургаска област: обучителни мероприятия, презентации, форуми, викторини, под мотото „ Ние сме ЗА превенцията на ХИВ“;
  • В ПГМЕЕ, ПМГ „Акад. Н. Обрешков“, ПГРЕ „Г. С.Раковски“ и ПГЧЕ „В. Левски“, ПГХТ „ Акад. Н. Д. Зелинский“ гр. Бургас, СУ „Хр. Ботев“ гр. Айтос, СУ „Кирил и Методий“ гр. Карнобат ученици ще заявят своя акцент за превенция на ХИВ с една дума или кратък израз, написан на дланта си;
  • В ПГМЕЕ гр. Бургас на видеостена ще бъдат представени материали по темата и колажи със снимки на дланта, изработени от членове на „Клуб на здравето“ към училището.

На 01.12.2016 г. екипи от доброволци на Общински младежки  клуб „J.J.Cool A“, Община Бургас, БМЧК, Сдружение „Равновесие“, Сдружение „Доза обич“, Сдружение „Каритас“ ще раздават здравно-информационни материали с цел популяризиране употребата на предпазни средства и мотивиране на гражданите и гостите на града да проверят актуалния си ХИВ статус.

от 10:30-12:30 ч.:

Извършване на анонимно изследване с бързи тестове за ХИВ в мобилна лаборатория, разположена в района на Часовника. Екипа в мобилния кабинет е от представители на РЗИ-Бургас и Сдружение „Доза обич“.

от 12:30 до 13:30 ч.:

Раздаване на здравно-информационни материали, предпазни средства и червени лентички в училищата, от екипи „обучители на връстници“ на техните съученици и учители.

от 17:00 до 18:30 ч.

Запалване на традиционната огнена панделка пред сградата на Община Бургас от екипи доброволци, техни връстници, граждани и гости на Бургас.

Коментари

Още от последните новини