ЕС дава 63 млн. евро за нови ВиК тръби в Бургас

ЕС дава 63 млн. евро за нови ВиК тръби в Бургас  - E-Burgas.com

Европейската комисия съобщи, че е одобрила днес инвестиция за над 63 милиона евро от фонда за сближаване (Кохезионния фонд) за подобряване на водоснабдителна и канализационната система в област Бургас, съобщава БТА.

Този проект ще подобри съществуващите съоръжения с намаляване на течовете и оперативните разходи. Проектът е свързан и с опазването на защитените зони по "Натура 2000" и местната природа, се отбелязва в съобщението.

Еврокомисарят по въпросите на сближаването Елиза Ферейра отбелязва, че проектът ще допринесе за подобряване на живота на близо 280 000 души, а още 53 000 души ще се радват на по-добро пречистване на отпадните води. Ремонтът включва прокарване на около седем километра нов водопровод и повторно изграждане на 158 километра. ЕК отбелязва, че засега загубите на вода по мрежата са около 15 на сто.

Ще бъдат положени 73 км канализационни тръби, а 22 км ще бъдат повторно изградени, наред с основния ремонт на резервоарите под налягане и колекторите за дъждовни и отпадни води, и изграждането на нови колектори за дъждовни води. Очаква се новото съоръжение за обработка на отпадни води да заработи през март 2023 година.

Свързани статии
Тъжна вест! Почина проф. д-р Мими Стойчева Хванаха 50-годишен бургазлия в столицата, издирван е за убийство Глобяват концесионера на "Смокиня" с 3 856 лв. Туристическият ни бранш: Много изоставаме от съседите, не сме активни! Малко известен портрет на Георги Раковски от 1864 г. гостува в Историческия музей в Бургас Бизнесът има 3 дни да декларира данъците си пред НАП Протест в Бургас заради блудство с малолетен Проверяват случай на починала ваксинирана медицинска сестра Крайбрежна алея в Несебър ще грейне с каменна настилка Разбиха наркооранжерия на 20-годишен в центъра на Бургас, задържани са и две девойки
Тагове
ВиК тръби ЕС
Коментари

Още от последните новини