ЕС дава 63 млн. евро за нови ВиК тръби в Бургас

ЕС дава 63 млн. евро за нови ВиК тръби в Бургас  - E-Burgas.com

Европейската комисия съобщи, че е одобрила днес инвестиция за над 63 милиона евро от фонда за сближаване (Кохезионния фонд) за подобряване на водоснабдителна и канализационната система в област Бургас, съобщава БТА.

Този проект ще подобри съществуващите съоръжения с намаляване на течовете и оперативните разходи. Проектът е свързан и с опазването на защитените зони по "Натура 2000" и местната природа, се отбелязва в съобщението.

Еврокомисарят по въпросите на сближаването Елиза Ферейра отбелязва, че проектът ще допринесе за подобряване на живота на близо 280 000 души, а още 53 000 души ще се радват на по-добро пречистване на отпадните води. Ремонтът включва прокарване на около седем километра нов водопровод и повторно изграждане на 158 километра. ЕК отбелязва, че засега загубите на вода по мрежата са около 15 на сто.

Ще бъдат положени 73 км канализационни тръби, а 22 км ще бъдат повторно изградени, наред с основния ремонт на резервоарите под налягане и колекторите за дъждовни и отпадни води, и изграждането на нови колектори за дъждовни води. Очаква се новото съоръжение за обработка на отпадни води да заработи през март 2023 година.

Свързани статии
Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа Бизнесът в Бургас с нови отличия за успехи Протест срещу изграждането на соларен парк Мъжът, нахлул във ВиК дружество по халат Заповядайте на среща с журналиста – пътешественик Георги Милков и късометражно кино днес 4.10 Утре откриват VI Порт Прим Фест с изложба, вижте програмата и заповядайте Внимание, кинолюбители - Фестивал "Карантината" идва в Бургас от 4 до 6 октомври Протест срещу изграждането на фотоволтаични паркове Вкусът на Черноморието: Най-предпочитаните ресторанти в Бургас Протест на жители на няколко села от Община Средец затвори главен път Бургас - Средец (ВИДЕО)
Тагове
ВиК тръби ЕС
Коментари

Още от последните новини