Епидемиолог: Четвъртата вълна вече е у нас

Епидемиолог: Четвъртата вълна вече е у нас - E-Burgas.com

"Необходимостта здравните работници да бъдат ваксинирани има професионален елемент. Те работят с болни хора и ако не са защитени са риск за пациентите си".

Това заяви в ефира на NOVA епидемиологът Петър Марков по отношение на идеята на доц. Ангел Кунчев за задължителна имунизация на медицинските работници у нас.

Той добавя, че не е привърженик на задължителната ваксинация.

"По-скоро трябва да се работи с убеждаване. Хората трябва сами да решат. Ако сега се въведат мерки, които ограничават достъпа на хора до обществени места – това е подобно на затваряне. Дебатът е малко обърнат. Става дума за разхлабване на ограниченията за хора, които са ваксинирани и не представляват риск за околните", добавя специалистът.

"Всичко, което правим в живота си носи риск. Съществува голям риск за общественото здраве. У нас за последната година загинаха около 20 хиляди души от нещо, което е напълно предотвратимо", казва Марков.

Според него началото на новата вълна вече е факт.

"Имаме устойчиво нарастване на случаите. Тя е факт, а случаите растат. Значителното нарастване ще дойде преди есента", казва епидемиологът.

"Ваксинацията е най-евтиният и най-ефективен начин, за да се предпазим от заразата", добавя той.

Да се ваксинират ли децата?

"Те са с по-нисък риск от тежко клинично протичане. Ако се ваксинират те ще предават инфекцията в много по-малък мащаб на хора, които са рискови. Това прави ваксинацията при децата препоръчителна", обясни експертът.


 

Свързани статии
Бургас на второ място по новозаразени с ковид за денонощиетоБургаските болници се подготвят за четвъртата вълна 121 новозаразени с ковид у нас96 са новите случаи на коронавирус у насЧетвърта вълна: Делта вариантът на ковид настъпва в ЕвропаГранична полиция денонощно охранява кораба с огнище на COVID-19Ковид погуби моряк от кораб на бургаското пристанище, 11 други са заразени93 са новозаразените с ковид у нас74 българи са осъмнали с коронавирус 83 са новозаразените с ковид у нас
Тагове
ковид
Коментари

Още от последните новини