Едва 30% от учителите са имунизирани, малко над 20% са преболедували ковид

Едва 30% от учителите са имунизирани, малко над 20% са преболедували ковид - E-Burgas.com

Родителите трябва да убедят децата да се ваксинират, смята образователният министър Николай Денков

Образователният министър изнесе данни за ваксинацията на учителите.

„Малко над 30% от учителите са ваксинирани и малко над 20% са преболедували COVID-19“, каза образователният министър Николай Денков в „Тази сутрин“ по бТВ.

При учениците този процент е още по-нисък – едва около 2% са ваксинираните.

„Не се справихме с ваксинирането на учители, защото има недоверие в обществото. Това е очевидно за всеки. Направихме кампания, аз самият винаги призовавам всички да се ваксинират, но за съжаление има хора, които говорят други неща“, каза Денков по повод провала на ваксинационната кампания в образованието.

За децата той коментира, че родителите трябва да ги убедят да се ваксинират, защото това е за тяхно добро.

На въпрос дали Денков одобрява изискването на Медицинския университет в Пловдив студентите да са ваксинирани, за да могат да присъстват на практическите часове, той отговори, че напълно одобрява изискването.

„Основната грижа на медицинските университети е да осигурят здравето и безопасността на техните пациенти. Отделно, не може да бъдеш лекар, ако не вярват на медицинската наука“, категоричен е Денков.

„Учебната година ще стартира присъствено навсякъде“, каза образователният министър. Той припомни, че между учениците трябва да има дистанция, ако присъстват родители – също. Нужни са и маски.

Денков внесе и яснота за противоепидемичните мерки, които ще се прилагат тази година. Той обясни, че ако Министерство на здравеопазването издаде централна заповед за преминаване към дистанционно обучение, тогава МОН трябва да се съобрази. Ако обаче няма такава заповед, тогава всяко едно учебно заведение и област преценяват сами дали това е наложително или не в зависимост от местната епидемичната картина.

„МОН не предоставя тестове за тестване на децата, а РЗИ. Има три вида, но трябва 90% от родителите да са съгласни децата им да бъдат тествани. Ако това се случи, те ще бъдат тествани всяка седмица“, уточни Денков относно скрийнинга на учениците за COVID-19.

Свързани статии
Община Несебър ще ремонтира старо училище Спортното отличи най-добрите си атлети за 2021(Снимки) Студентите в България се увеличават, масово искат да стават учители и лекари Синдикат: 87% от учителите не са готови да правят тестове на децата Напредък: Ваксинираха се 40% учители и 5% ученици 35% от учителите са готови да напуснат работа заради ваксините Кметът Димитър Николов със специално послание към бургаските учители Столично училище се превърна в огнище на ковид Лек ръст на ваксинацията сред учителите Бум на заразата в училище: 36 ученици и 6 учители с ковид през уикенда в Бургаско
Тагове
училище учители
Коментари

Още от последните новини