Един от символите на Бургас отива на основен ремонт (снимки)

Един от символите на Бургас отива на основен ремонт (снимки)  - E-Burgas.com

Операция "Часовника" продължи близо час пред погледа на бургазлии

Един от символите на града - Часовника, който е разположен между двете главни пешеходни улици "Александровска" и "Богориди", днес бе свален и откаран за основен ремонт. Екип от специалисти с помощта на вишка близо час сваля Часовника, за да може махинзмът му да бъде подменен и той отново да показва точно време. 

Реконструкцията е планирана така, че Часовникът да запази познатия си образ с тройния циферблат. Поправките ще засегнат само скритите под кутията части.

Старият механизъм обаче ще продължи "да живее", но вече като част от експозицията на Историческия музей в града. По този начин ще се съхрани споменът за една от любопитните истории на Бургас, когато няколко ентусиазирани негови граждани се заемат със задачата да закупят от чужбина градски часовник, за да може морският град да има модерен за времето си европейски облик.

Безспорно най-голямата заслуга за опазването на този градски символ има Стефан Николов. След като Часовникът е бил свален от мястото си и дълги години събира прах в тъмни помещения, той го реставрира и връща отново на главната улица.

Освен основният ремонт на градския символ, Община Бургас ще извърши и облагородяване на пространството около него. Така миналото на града ще продължи да живее като част от модерната градска среда, придавайки артистичен и модерен вид на Бургас.

Галерия
Коментари

Още от последните новини