Двама бивши шефове в ГДБОП на съд за подкупи от дилъри

Двама бивши шефове в ГДБОП на съд за подкупи от дилъри - E-Burgas.com

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия началник на отдел „Наркотици“ в ГДБОП Цветан Панков и бившия началник сектор в същия отдел Кирил Ванков.

Те са предадени на съд за това, че от началото на 2017 г. до 25.06.2020 г. в качеството си на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение, участвали в организирана престъпна група за получаване на подкупи от лица и групи за разпространение на наркотици - обект на наблюдение от отдела, в който служат, се казва в съобщението на Прокуратурата.

Подкупите, вариращи от 20 000 до 50 000 лв. месечно, били искани и получавани като „хонорар“ за осигуряване на протекции - затрудняване или осуетяване на разработки на отдела срещу дадената наркогрупа, предприемане на действия и образуване на досъдебни производства срещу нейни конкуренти, предоставяне на информация за подготвяни полицейски операции с цел укриване на доказателства и на участници в престъпната дейност.

Обвинен и предаден на съд за участие в групата е и третият задържан при акцията през 2020 г. Според държавното обвинение, той се свързвал с членове на наркогрупи, договарял с тях исканите суми, уреждал срещи с полицейските служители, събирал подкупи.

Досъдебното производство срещу престъпната група бе образувано от Специализираната прокуратура по материали на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР. На 25 юни 2020 г. Ц.П. бе задържан в района на гара „Захарна фабрика“ в столицата при получаване на подкуп от участник в група за наркотици. Същия ден бяха задържани и обвиняемите К.В. и Д.Т, допълват от Прокуратурата.

Към момента бившият началник на отдел „Наркотици“ в ГДБОП е с мярка за неотклонение „домашен арест“. Мерките за процесуална принуда на другите двама участници в групата са „гаранция в пари“.

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 15.01.2021 г. на полицейските служители е наложено наказание „дисциплинарно уволнение“.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Коментари

Още от последните новини