Два милиона са внесени в бюджета само от физическия ПОС терминал на НАП в Бургас

Два милиона са внесени в бюджета само от физическия ПОС терминал на НАП в Бургас - E-Burgas.com

Близо 25 хиляди подоходни декларации са получени в НАП Бургас седмица преди края на  данъчната кампания за деклариране на доходите на физическите лица за 2020 г. и заплащане на необходимите данъци. 16003 са подадени с персоналния идентификационен код (ПИК) на Агенцията, други  4507 – с квалифициран електронен подпис (КЕП). Почти 3000 са избралите да подадат декларация на място, в Салона за обслужване на териториалната дирекция, 1214 са подоходните декларации, подадени в пощенска станция и чрез лицензиран пощенски оператор. Кампанията за деклариране на доходите, получени през 2020 г., приключва на 5 май заради Великденските празници.

 

Запазва се тенденцията на преобладаващо онлайн деклариране, все повече данъкоплатци предпочитат и предварително попълнената данъчна декларация, коментират от приходното ведомство в морския град.  Всеки, който притежава ПИК или КЕП на НАП, има достъп до нея през Портала за е-услуги на Агенцията.

В предварително попълнената декларация се виждат и данните, получени в НАП от продажби в интернет с наложен платеж през 2020 г. Данъкоплатците, които се възползват от тази услуга, имат ангажимента да преценят дали посочените суми от онлайн търговия са от продажби на лични вещи или от осъществяване на търговска дейност. В случай че са от продажба на стоки с цел търговия и печалба, данните остават в декларацията.

От НАП Бургас уточняват още, че при продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми. Физическите лица обаче са задължени да декларират доходите от продажби в интернет, ако са действали в качеството си на търговци по смисъла на Търговския закон.

От приходното ведомство напомнят, че физическите лица, които през 2020 г. са получили суми от ренти от земеделска земя под аренда в размер до  5 000 лева, нямат задължение да ги декларират. Работилите по граждански договори през 2020 година също подават годишна данъчна декларация, независимо от размера на получените хонорари или възнаграждения. Годишна данъчна декларация трябва да подадат земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина.

Пети май е и крайният срок не само за деклариране на доходите, но и за заплащане от физическите лица на дължимия данък. Изключително бързо, лесно и удобно това става чрез използването на виртуалния и физически ПОС терминал на НАП. Само чрез физическия ПОС терминал на НАП Бургас от началото на годината са извършени  над 7 300 трансакции, от които в републиканския бюджет са внесени близо 2 милиона лева.

Повече информация за декларирането и плащането на доходите може да бъде получена на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700, на цена по тарифите на съответния оператор.

Свързани статии
Длъжници платиха над 4 млн. лв. просрочени данъци за седмица Бургас вече е в зелената ковид зона на разпространение Едва 12 хил.туристи са пренощували в Бургас през май Романтичен уикенд чака влюбените в Бургас Павел Маринов отговори на БСП: Нека не се държат като секта БСП-Бургас: Морално и достойно е Павел Маринов да напусне Общински съвет От днес автобусите влизат в специалните коридори на бул. "Демокрация" Бургас отново със силен тематичен уикенд Спектакълът "Оскарите в музиката" открива Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ Бургас отново е първенец по най-много одобрени проекти
Тагове
ПОС терминал НАП Бургас
Коментари

Още от последните новини