Доц. д-р Бостанджиев: Няма как едностранно да „опазим“ брака си чрез „креватна акробатика“

Доц. д-р Бостанджиев: Няма как едностранно да „опазим“ брака си чрез „креватна акробатика“ - E-Burgas.com

В рубриката "Здраве" на e-Burgas.com, психотерапевтът доц. д-р Румен Бостанджиев отговаря на въпроси на читатели. Своите питания към него можете да изпращате на [email protected]. Съветите на доцент Бостанджиев ще бъдат публикувани в сайта при запазване на анонимност за хората, обърнали се за помощ към специалиста.

Въпрос: 

Здравейте доцент Бостанджиев, искам да се консултирам с Вас за следното:

Имам собствен бизнес, в който влагам много енергия и се старая всеки ден да бъда на ниво, да доказвам лични и професионални качества, да се справям с конкуренцията. От известно време обаче, съпругът ми, който ми помага в работата, започна да страни от семейството, промени поведението си. Имам притеснения. И се чудя, дали пък не си е намерил любовница. Държа на него и непрестанно се чудя как да направя така, че той да е доволен от съвместния ни живот. За това съм решила да му предложа да направим едно пътуване и да останем само двамата, за да разбера какво се случва. Ние сме на възраст около 55 години. Вече няма между нас онзи плам, който го имаше, когато бяхме млади. За това обмислям варианта да се подготвя с някакви нови методи, които да използваме по време на интимните си контакти. Искам да попитам, каква литература по този въпрос можете да ни препоръчате като специалист? Има утвърдени издания, които да дават полезна и адекватна информация и къде да ги намерим. Благодаря!

Отговор:

Уважаема госпожо,

                Разбирам, че сте притеснена от промяната в отношенията със съпруга Ви. За съжаление, от писмото Ви не става ясно в какво конкретно се проявява неговото „странене от семейството“ и промяната в поведението му. До колкото разбирам, хипотезата Ви е, че заплахата идва от охлаждането на еротичните страсти, затова избирате стратегия за укрепване на връзката ви чрез някакви „нови методи“ на сексуално общуване, за които очаквате да се образовате посредством книжки за еротично усъвършенстване.

                Искрено се съмнявам, че този подход би бил ефективен.

                Първото условие за една смислена промяна в семейните ви отношения е да се изясни какво точно се случва между Вас и съпруга Ви. Това няма как да се случи чрез външна „експертна оценка“. Единствено откровеният разговор между вас би могъл да осветли ставащото. Струва си добронамерено да поканите Вашия съпруг за един прям и конструктивен диалог. Добре е като начало да споделите какви са Вашите преживявания и какво Ви кара да се чувствате несигурна или неудовлетворена. Още по-важно обаче е да разберете как той се чувства във връзката Ви, има ли неща, които се разминават с неговите потребности и очаквания. В този разговор е хубаво той да се усети разбран, дори и нещата, които споделя да не са Ви съвсем приятни. Единствено така бихте могли да го спечелите като активен партньор в промяната на отношенията ви.

Това няма как да се случи като солова акция само от Ваша страна. Необходимата промяна неизбежно изисква  отговорно участие и на двама ви. Най-същественото е заедно да идентифицирате тези общи ценности и значими общи перспективи, които осмислят връзката ви през следващите години. Това предполага възможност всеки от вас да се обърне към себе си и да си даде сметка какво точно иска да постигне, да преживее и да има индивидуално и в семейството, какво очаква от другия и какво е готов той да направи в този връзка. Развитието на човешките отношения е непрекъснат динамичен процес и той изисква непрестанно споделяне, предоговаряне и съгласуване.

                Често този процес е труден. Не винаги партньорите успяват сами да създадат достатъчно конструктивна атмосфера за намиране на изход от подобни ситуации. В развитите страни от десетилетия в такива случаи се търси компетентна фамилно ориентирана психотерапевтична помощ. Това е изборът, който и Вие, заедно със съпруга Ви, бихте могли да направите ако самостоятелните ви усилия за промяна се окажат неефективни. За да не попаднете на самозванци, без квалификация и опит, добре е да проверите дали избраният от вас фамилен терапевт фигурира в регистрите на правоспособните психотерапевти в България, които са публикувани в официалните сайтове на Българската асоциация по психотерапия и Дружеството на психолозите в България

Предлаганият от Вас вариант за „самообразоване“ чрез фолк сексологична литература или участие в агресивно рекламирани семинари и тренинги, разкриващи  „сексуалните тайните“, „женския еротичен потенциал“ или „изкуството на съблазняването“ е твърде рискован.

В огромната си част тези издания и инициативи преследват единствено комерсиални цели и се предлагат от хора със съмнителна компетентност и опит.  По-същественото е, че те предлагат „универсални решения и подходи“, които не само, че не вършат никаква работа, но механичното им прилагане реално може да задълбочи проблемите. Допускането, че „еротичното освежаване“ може да стане чрез някакви вълшебни техники на сексуална стимулация, усвоени от жрици на любовта, маскирани като „експерти“ е наивно.

Динамиката в човешките отношения е нещо много по-сложно от „френска любов“, „простатен масаж“ и канонада от „шест различни вида оргазми“ . Това, което помага на партньорите да се преоткриват и да намират нови основания да се чувстват щастливи заедно е интимността, способността им да стават все по-близки, споделяйки по-пълно своите мисли и преживявания, създавайки общи мечти и планове. Едностранното „техническо еротично усъвършенстване“ , лишено от взаимна нежност, топлота и искреност,  по-скоро би изглеждало  като обектно отношение към другия, който на всяка цена трябва да бъде задържан и защитен от външни набези.

Няма как едностранно да „опазим“ брака си чрез „креватна акробатика“. Ако усещаме, че връзката ни с другия има неразкрити потенциали за развитие, струва си нежно да го поканим за съвместното ни пътуване през една от най-хубавите възрасти в човешкия живот. Удоволствието и смисълът на това пътуване не е в индивидуалната сексуална изява, а в споделената радост от съвместно сътворените интимни мигове.  


 доц. Д-р Румен Бостанджиев, д.м.
сексолог – фамилен терапевт
0888-92-43-69

 

Коментари

Още от последните новини