До 15 октомври е срокът за еднократна помощ за първокласници и осмокласници

До 15 октомври е срокът за еднократна помощ за първокласници и осмокласници - E-Burgas.com

 Семействата на записани в 1 и в 8 клас деца имат право на еднократна помощ от 300 лева за началото на учебната година. Служебният заместник социален министър Надя Клисурска уточни:

„Срокът за подаване на заявленията е не по-късно 15 октомври. За да получат тази еднократна помощ от 300 лв., няма да има доходен критерий и това е възможност основните пособия, които са необходими за учениците, да бъдат закупени без затруднения от всички семейства"

За първи път през тази година осмокласниците получават подкрепата и вече са отпуснати средства за 6200 деца. Заявленията се подават до дирекциите социално подпомагане по настоящия адрес. Това може да стане лично на място, чрез лицензиран пощенски оператор или чрез системата за сигурно електронно връчване с ПИК от НОИ или електронен подпис.

Помощта се изплаща на два транша. Първата половина след влизане в сила на заповедта за отпускането, а втората в началото на втория учебен срок, но само ако детето продължава да посещава училище. Вече отпуснати средства подлежат на връщане, ако детето не постъпи в училище, когато ученикът не продължи обучението си през втория учебен срок или ако в рамките на един месец е отсъствал повече от 5 учебни часа без уважителни причини.

Коментари

Още от последните новини