Димитър Николов рекламира Бургас пред немски инвеститори

Димитър Николов рекламира Бургас пред немски инвеститори  - E-Burgas.com

Повече от час кметът Димитър Николов отговаря на въпроси за Бургас в онлайн бизнес форум. Той бе организиран от Германо-българската индустриално-търговска камара. Срещата модерира бургазлията доцент Теодор Седларски - декан на Стопанския факултет на Софийския университет "Климент Охридски".

Бургас не е непознат на Германо-българската индустриално-търговска камара. Миналата година тя проведе тук икономически форум в административната сграда на Индустриален и логистичен парк. В него участваха представители на местните власти и бизнеса от Бавария, инвестиционни агенти.

В днешната онлайн среща се включиха мениджъри на почти всички немски компании с бизнес в България. Въпросите им за Бургас бяха групирани в десет области. От тях стана ясно, че инвеститорите от Германия се интересуват най-много от наличието на работна ръка, и то квалифицирана, и от наличието на подходящи терени, включително готови застроени офис площи от клас А.

"Интересът на немския бизнес е важен за нас. В Бургас са винаги добре дошли компании с технологичен профил, с щадящо екологията производство и желание да работят в тясна връзка с нашите професионални гимназии, в които инвестирахме много. Община Бургас осигурява финансова подкрепа за обучението на студенти в местните университети, които учат в търсени на пазара на труда специалности. Това е косвена, но важна помощ за бизнеса.

В момента Бургас разполага с около 9000 кв. метра офис площи от клас А, но още 10 000 кв. метра ще бъдат готови през следващите няколко месеца. Вече запълнихме капацитета на Фаза 1 от проекта Индустриален и логистичен парк - 300 декара. Но вече развиваме Фаза 2 - 600 декара, и Фаза 3 - над 3000 декара, с нови терени. При нас цените са двойно по-ниски от София, по-ниски от останалите големи градове. Едновременно с това Бургас предлага прекрасни условия за живот, чудесен климат, море, бърз интернет, добра демография, хубави детски градини, училища, здравеопазване, възможности за практикуване на спорт, добра инфраструктура и бързи транспортни връзки по суша, въздух и вода", каза кметът Димитър Николов.

Останалите въпроси в онлайн форума бяха свързани с развитието на Пристанище Бургас, развитието на дуалното обучение в града, новата компютърна гимназия, новата зала "Арена Бургас" и др. Участниците похвалиха постигнатото предварително съгласие между Община Бургас и СУ "Климент Охридски" за разкриването на университетски филиал край морето. Според тях това ще е полезно за Бургас и за имиджа му пред инвеститорите.

Кметът Николов използва повода да похвали тукашната Немска гимназия като едно от водещите училища в страната и да покани членовете на Германо-българската индустриално-търговска камара да организират нов форум тук, в почти готовата сграда на Конгресния център.

Участниците в днешния онлайн форум бяха единодушни, че е нужна още реклама на Бургас в Германия, за да бъде по-трайно привлечен интересът на немския бизнес.

Коментари

Още от последните новини