Димитър Николов: Цялата област разчита на бюджета на община Бургас в момента

Димитър Николов: Цялата област разчита на бюджета на община Бургас в момента - E-Burgas.com

Над 220 хил.лв. са изразходени в момента, но са нужни още средства, стана ясно от отчета на щаба

В момента на бюджета на община Бургас разчита цялата Бургаска област, ние сме естествения административен, здравен и логистичен център на целия регион. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов по време на отчета на домоментните мерки на кризисния щаб срещу коронавируса.

„В Бургас функционират най-добрите болници, с най-доброто оборудване, с най-квалифицираните лекари и специалисти. Тези болници се подкрепят от община Бургас. Логистиката към тях на 90% в момента се осигурява от бюджета на община Бургас като защитни консумативи, допълнителни лекарства, които закупуваме, като реактиви и консумативи, свързани с всички лабораторни анализи и проби, които правим в момента“, уточни Николов.

Кметът разкри, че в такива ситуации общината винаги заделя двойно повече средства, отколкото е стандартът и отколкото отделят останалите общини. Но са необходими още средства. До момента са изразходени над 220 хил.лв., планирани са още 450 хил.лв. чиито източник, е намерен.

Като първо направление кризисният щаб е отпечатал достатъчно на брой информационни материали, които са разпространени в целия град, след което е започнато последователно прилагане на различните видове дезинфекция по няколко направления: на превозните средства на „Бургасбус“, автобусните спирки, автогари, всички места на градски транспорт.

Второ направление е дезинфекция на всички административни сгради, улици, комплекси и квартали.

По следващо направление са закупени дезинфектатни – 142 ръчни диспенсъра са монтирани по търговските обекти, 33 мобилни мивки и 7 големи диспенсъра са поставени на възлови обществени места. На жилищните сгради са предоставени над 6600 бр. пулвелизатори на отделните входове, като тази дейност продължава. По последно направление са раздадени маски по хранителните магазини за възрастните хора, тъй като от днес вече маските са задължителни.

Подпомагането на лечебните заведения е следващото направление, по което е работило кризисния щаб до момента. В началото бе установено, че те страдат от липса на предпазни екипировки, затова лично кметът се ангажира с мотивирането на местни фирми да започнат производство на шлемове и защитни облекла за бургаските медици, за да се чувстват максимално защитени. Отделно е закупена и екипировка, предпазваща от биологични заразяване.

От щаба уточняват, че всички дейности ще продължават да бъдат извършвани.

Свързани статии
Къде е златото ли? В Galleria Бургас! Откриват Флората на Лазаровден Орхидееното общество отваря Болница за орхидея на Флора Бургас Вахтен офицер втори ранг е новата Мисис Бургас Едно от Златните момичета на България ще избира най- красивата омъжена жена на Бургас Десет смели жени ще се борят за титлата Мисис Бургас 2024 г Претендентките за титлата Мисис Бургас 2024 г заблестяват в официалните рокли на модна къща „Тонена" Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа Кралица на Бургас 2017 Йовита Георгиева е сред звездните треньори в "Dancing Stars" Бизнесът в Бургас с нови отличия за успехи
Тагове
коронавирус бургас общински съвет
Коментари

Още от последните новини