Деница Николова: Бургас ще е център на развитие за следващите 7 г. с гъвкави проекти

Деница Николова: Бургас ще е център на развитие за следващите 7 г. с гъвкави проекти - E-Burgas.com

През новия програмен период Бургас ще бъде център на растеж в областта и ще разполага с бюджет за най-мащабните и важни проекти. Това коментира кандидатът за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС Деница Николова. Тя е категорична, че амбицията за следващите 7 години е областта да достигне ръст от над 75% от средния БВП на ЕС.

„За достъп до европейско финансиране, Бургас трябва да изготви и приеме План за интегрирано развитие на общината (ПИРО). Търсим успешната формула за по-добрия живот на хората, за икономически тласък в региона. В следващите 7 години административните граници падат, целим цялостно развитие на общината като част от Югоизточен регион. Бургас ще изпълнява както самостоятелно общински проекти, така в партньорство с други общини и територии. Ролята на бизнеса ще е съществена“, сподели Деница Николова. 

Три ще са вариантите за структуриране на проекти в ПИРО: общината да работи самостоятелно със заинтересовани страни; да обедини няколко сектора или да участва в интегрирани инвестиции с други общини от Югоизточния район. Проектите ще се защитават и пред Регионалния съвет за развитие, чийто председател е кметът на Бургас Димитър Николов.

„В ПИРО проектите ще се финансират чрез европейски средства и други източници. Продължаваме преговорите „Зелената сделка“ да обхване и областта. Ако това стане – ПИРО ще е нашият документ и инструмент за по-добри инвестиции. ЕК ще осигури много възможности чрез гъвкави инструменти, комбиниране на проектите на областно ниво. Ще се търсят качествени инвеститори, щадящи и околната среда. Друг важен елемент за община Бургас и част от ПИРО ще бъде Морският пространствен план. Той е на финална фаза на изготвяне“, коментира Николова. 

Тя разгледа напредъка по новата библиотека. Проектът се реализира по ОП "Региони в растеж" 2014-2020, със средства на община Бургас. „Това е пример за новия подход при бъдещи проекти по ПИРО. Търсим многофункционалност на пространствата, не само реновиране. Библиотеката може да бъде обвързана с образователен процес чрез различни услуги. В нея водещи са и технологиите - Zspace стена за иновативно обучение по STEM дисциплини, интерактивният магичен под Funtronic“, допълни кандидатът за депутат от ГЕРБ. 

Такъв пример е и обновената сграда на НХК. „Проектът се осъществи с бeзвъзмeзднa финaнcoвa пoмoщ oт ОП "Peгиoни в pacтeж" 2014- 2020, Фoнд зa гpaдcĸo paзвитиe зa peгиoнитe Coфия и Южнa Бългapия oт Фoнд зa ycтoйчиви гpaдoвe и coбcтвeн пpинoc нa Oбщинa Бypгac. Залите са мултифункционални с различна дейност. Имаме модерен, културен център, със споделени пространства, вътрешен двор за събития, ателиета“. 

Свързани статии
Президентът връчва мандата на ГЕРБ-СДС ГЕРБ при Радев: Готови сме да сме за опозиция, управление и служебно правителство Любен Дилов-син: Статутът на рибарското селище „Ченгене скеле“ ще е мой приоритет в парламента "Изправи се! Мутри вън!" и "Има такъв народ" разговаряли и налучквали идеи Борисов: Отказвам се от мястото си на депутат Нинова се запъна: Няма да подавам оставка ДПС дръпна на "Демократична България" в борбата за втори мандат от Бургас Западни медии: Борисов спечели, но трудно ще сформира правителство Над 150 хил. души гласуваха в област Бургас до 17:00 часа Българите в Лондон чакат с часове пред избирателните секции
Тагове
Избори 2021 ГЕРБ Деница Николова
Коментари

Още от последните новини