Дават още 120 хил. лв. за недействащата компания за "Бургас - Александруполис"

Дават още 120 хил. лв. за недействащата компания за

Проектът за нефтопровод "Бургас - Александруполис", който отдавна се разбра, че няма да се строи, ще глътне още 120 хил. лв. от бюджета, съобщава dnevnik.bg. Това се разбира от проект на решение на Министерския съвет, публикуван в портала за обществено обсъждане.

Според него с тази сума трябва да се увеличи бюджетът на Министерството на финансите и съответно тя да се използва за увеличаване капитала на компанията.

Тя бе създадена от три руски компании - "Транснефт", "Роснефт" и "Газпром нефт", с общо 51% от капитала, две гръцки и гръцката държава, които държаха 24.5%, и Министерството на финансите от българска страна, с което страна има 24.5% в проекта за петролопровод.

През 2012 г. бе взето решение, че проектът няма да се осъществи, а България започна съдебна процедура за ликвидация на проектната компания "Транс Болкан пайплайн Б.В.".

От интервю на бившия финансов министър Владислав Горанов пред "Медиапул" през юни 2016 г. случайно се разбра, че това дело е прекратено. То беше пред търговския съд в Холандия, където е регистрирана компанията, а причината за него - нежеланието на останалите акционери да прекратят действието на общото дружество.

По думите на Горанов делото е било прекратено, защото гръцката страна е предложила компанията да продължи да съществува като основа за съвместни инфраструктурни проекти между двете страни. Тогава не се разбра каква е позицията на руските акционери.

В същото интервю Горанов заявява още, че издръжката на компанията няма да струва много. В края на 2015 г. Министерският съвет отпусна за издръжката й 34 хил. лв., а през април 2016 още 88 хил. лв.

В началото на август миналата година премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас обсъдиха възможността компанията да се използва за изграждането на газопровод. Оттогава няма официално новини по темата.

Проектът "Бургас - Александропулис" започна през 2007 г., като идеята беше да бъде изграден с капацитет от 35 млн. тона годишно. Тръбата трябваше да свърже Бургас с гръцкото пристанище Александруполис и да направи по-евтин преноса на петрол, заобикаляйки проходите Босфора и Дарданелите. Срещу него имаше възражения на екологични организации, но в край на сметка надделя липсата на икономическа целесъобразност.

При прекратяването на проекта от страна на България Русия се закани да предяви претенции за направените вече разходи, но досега не е известно такова дело да е завеждано.

Източник: dnevnik.bg

Коментари

Още от последните новини