Държавата поема изцяло шофьорските изпити?

Държавата поема изцяло шофьорските изпити? - E-Burgas.com

За голямо съжаление, в България нещата трябва да съществуват в крайности. Това каза пред bTV транспортният министър Ивайло Московски, който коментира арестите на служители на ДАИ заради корупция, свързана с практическите шофьорски изпити. "До началото на 90-те години системата беше в другата крайност, само държавата носеше отговорност за провеждането на изпитите. Впоследствие се допусна да бъде размита отговорността между автошколите и държавата. Стигна се дотам изпити да се провеждат на територията на автошколи, където пак неясно кой носи отговорност за начина на провеждане и резултатите. Сега най-вероятно ще отидем пак в тази крайност държавата да си носи сама отговорността, но да провежда изпитите така, че да бъдат максимално защитени”, отбеляза Московски.

Той обаче не каза дали шефът на ДАИ – София ще се раздели с поста си заради разкритата схема за купуване и продаване на шофьорски книжки. „Ще се съберем с колегите в понеделник да анализираме случая. Искам още допълнителна информация от службите и ще вземем решение. Нямаме сантимент да покриваме когото и да е”, увери Московски.
Министърът коментира, че не знае колко души са се възползвали от престъпната схема, нито колко автошколи са замесени. „Няма проблем да се изиска да бъдат повторени практическите изпити”, каза още той. В сряда и четвъртък бяха арестувани общо 14 души по подозрение, че са взимали подкупи, за да "пуснат" на практическия изпит, тоест кормуването, хора, които не могат да карат. Те взимали пари "морално" - само от хора, които не могат да шофират. При обиските бяха открити около 116 хиляди лева в различни валути. До събота обвинения получиха само 6-има от задържаните. В ареста остана само един от тях, а петима излязоха под парична гаранция. По думите на Московски при теоретичните изпити за шофьорска книжка в момента са взети всички мерки против корупция. „На листовки кандидатът вече сме го изолирали по такъв начин, че ако страда от клаустрофобия, сигурно ще му стане лошо”, отбеляза министърът. „На теорията за последните 7-8 месеца над 20 000 кандидати са се явили в звукоизолираните кабинки, без достъп до wi-fi, 4G, блутут и каквото и да е. Има камера, която отива директно в „Автомобилна администрация, за да се наблюдава изпитът”. Имиджово не е добре за нито една система, ако има корупционни практики в контролните й органи. „Нито на финансовия министър му е приятно, като ловят митничари, нито на министъра на вътрешните работи му е приятно, като ловят граничари, и на мен не ми е приятно”, допълни той.

„Получавайки данни за нерегламентирани практики много лесно бих могъл да уволня всички служители, за които имам съмнения. Но като ги уволня, след това ще дойдат други, ако средата и предпоставките са такива, че всеки един от тях да си позволява да върши нерегламентирани практики. По-добре да бъде извършена такава реализация, да бъдат събрани необходимите доказателства”, поясни Московски. „Когато се стигне до осъдителни присъди, това от само себе си ще дисциплинира системата”, допълни той.
Източник: Actualno.com

Коментари

Още от последните новини