Д-р Петър Марков: Тази ковивд вълна започва да преваля, но ни чака нова през есента

Д-р Петър Марков: Тази ковивд вълна започва да преваля, но ни чака нова през есента  - E-Burgas.com

Почти 90% от всички нови инфекции в Германия в момента се дължат на подтипа BA.5. Променя се не само самият вирус, но и симптомите, с които трябва да се съобразяват заразените. Освен най-честите възпаленото гърло, главоболие и запушен нос, болните се оплакват и от особено оживени сънища. Те са много интензивни и често завършват с кошмари. Как ще продължи да се променя вирусът?

Поредната вълна от Ковид-19

"За един въздушно-капково пренасян вирус е типична сезонна епидемиологична разпространяемост. Есента и зимата винаги имаме по-високо разпространение, отколкото лятото. Вълната, която виждаме, има намаляване на случаите. Сега изглежда, че тази вълна започва да преваля вече, но есента и зимата има вероятност да има увеличение на случаите. А въвеждането на мерките е нещо много разумно. Сега, за разлика от предишните пъти, се въвеждат навреме", каза епидемиологът и преподавател в лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че 80-90% от разпространението на вируса става на закрито - градски транспорт, заведения и т.н..

"Важно е да се носят маски, когато има много вирус наоколо. Когато сме навън - това е много по-малко важно. Когато има силно разпространение на вируса, би трябвало навсякъде на закрито да се носят маски. Проветрението има значение. А 5 дни за карантина е кратко. Може би, ако са 5 дни, но с излизане с отрицателен антигенен тест. Те са евтини и лесни за правене", допълни д-р Марков в ефира на Bulgaia ON AIR.

И припомни, че за карантина може да се говори, когато човек е контактен на положителен, а изолацията е за самия заразен.

Коментари

Още от последните новини