Д-р Митев: Направихме така, че 60% от безстопанствените кучета да намират нов дом

Д-р Митев: Направихме така, че 60% от безстопанствените кучета да намират нов дом - E-Burgas.com

Водачът на листата на Реформаторския блок д-р Георги Митев е един от хората, участвали в  създаването  на програмата за ограничаване на безстопанствените кучета в община Бургас

3

Ежегодно над 60% от безстопанствените кучета в общинския приют намират нов дом благодарение на осиновителни кампании.  Това съобщи водачът на листата с кандидати за общински съветници на Реформаторския блок д-р Георги Митев. Като ветеринар с дългогодишен опит, той е един от хората, участвали  активно в създаването  на програмата за ограничаване на популацията на безстопанствените кучета. Нещо, заради което Бургас е сочен за пример в страната. В програмата са залегнали няколко важни стъпки, като последната е именно намирането на нов дом на безстопанствените кучета.

Днес д-р Георги Митев присъства на традиционната осиновителна кампания до Пантеона, чиито инициатори са организацията за защита на животните „Спаси приятел” и  Община Бургас.

„ В осиновителните кампании, които преди време въведохме,  участват кучета,  които след като бъдат заловени са ваксинирани, кастрирани и социализирани, за да не са агресивни.  Процентът на четириногите, които намират нов дом, е много висок в сравнение с този в другите общини и може да се счита за успех”, казва д-р Митев.  Преди години той поде и инициативата за безплатно чипиране на домашните кучета, чрез което се попълва  национална база данни за броя на кучетата.

Според  д-р Митев най-важното при намаляване на популацията на четириногите  е повсеместна кастрация на скитащите кучета, намиране на нов дом, както и провеждането на  информационна кампания  сред собствениците на домашни любимци. Целта на кампанията  е да ги призове да не изхвърлят животните, от които им е омръзнало,  на улицата.

„Законът позволява  домашен любимец, който е кастриран,  да бъде освободен от плащане на такса. Това е една от мерките, които облекчават собствениците на домашни любимци”, допълва д-р Митев.  Моделът, който Бургас създаде в последните години, успешно може да бъде въведен и в други общини.

„Досега не съм участвал в Общинския съвет на Бургас, но се радвам, че идеите ми са доказали, че работят”, допълва д-р Георги Митев.

Коментари

Още от последните новини