Д-р Евелина Трошанова: В Бургас се увеличават белодробните заболявания, дишаме какво ли не

Д-р Евелина Трошанова: В Бургас се увеличават белодробните заболявания, дишаме какво ли не - E-Burgas.com
Архив

Всички сме длъжни да обръщаме огромно внимание на опазването на околната среда

В Бургас белодробните заболяват ръст и това е нормално. Това констатира управителят на една от най-старите болници в града – СБАЛПФЗ-Бургас ЕООД д-р Евелина Трошанова по време на специализирана пресконференция. Тя уточни, че основна причина, е фактът, че всички случаи на грип се регистрират като заболявания на дихателните пътища.

Статистиката сочи, че от 420 хиляди души в областта 204 хиляди са регистрирани с грип, което на практика означава, че всеки втори бургазлия е преболедувал.  

„Всички сме длъжни да обръщаме огромно внимание на опазването на околната среда. Във въздуха се вихрят милиарди вредни вещества, които поглъщаме 18 пъти във всяка минута. Какво вкарваме в нас и Господ не знае, вкарваме всичко което сами сме произвели и изхвърлили – автомобилни и пушечни газове, лошият озон, експертите от дъха, домашният кърлеж, мухълът. За щастие световната фармация е достигнала много добро ниво, създадени са много медикаменти, които убиват пристъпите на затрудненото дишане и астмата“, каза д-р Трошанова.

По данни на директора на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров смъртността от белодробни заболявания се запазва, в процентно отношение, и през последните десетина години варира между 13 и 14%, което е по-ниско от средната за страната (15%).

Важно е да се отбележи, че НЗОК поема 100% от лечението на хронично обструктивната белодробна болест (ХОББ), както в болнична така и в извънболнична помощ.

Коментари

Още от последните новини