Д-р Антония Василева, болница „Тракия”, Стара Загора: "Разполагаме с пълната гама от средства за съвременно лечение чрез физиотерапия"

Д-р Антония Василева, болница „Тракия”, Стара Загора:
Д-р Антония Василева е ръководител на Отделение по физиотерапия и рехабилитация в Болница „Тракия”, Стара Загора

Д-р Антония Василева е ръководител на Отделението по физиотерапия и рехабилитация в Болница „Тракия”, Стара Загора. Завършила е медицина през 1998 година. Специализирала е „Спешна медицина”, а по късно „Физиотерапия и рехабилитация”. Над 17 години е работила областта на спешната помощ и рехабилитацията.

Интервю на Татяна БАЙКУШЕВА

- Д-р Василева, какви са възможностите за лечение на пациенти в отделението, което ръководите в Болница „Тракия”, Стара Загора?

- Нашата болница е една от най-добре оборудваните в Южна и Югоизточна България. В Отделението по физиотерапия и рехабилитация в МБАЛ „Тракия” се приемат пациенти с различни по тежест заболявания и травми на опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдова система, централна и периферна нервна система, хирургични и вътрешни заболявания, хронични гинекологични заболявания. Провежда се лечение на заболявания на дихателните пътища, УНГ, детски заболявания - от възпалително естество и последици от родова травма. В отделението се провежда профилактика и лечение на групи деца с гръбначни изкривявания и други вродени деформации на опорно-двигателния апарат, затлъстяване в детска възраст, заболявания на обмяната на веществата, спортни травми.

Разполагаме с богато разнообразие от апарати за електро- и светлолечение, кинезитерапия, термотерапия, много от които почти не се намират в България. Такъв е апаратът за лазерна терапия, който се отличава с голяма мощност и дълбочина на въздействие. Използваме го при лечение на различни видове заболявания като плексити, радикулити и други. Апаратът за ударно-вълнова терапия е също рядко срещан у нас и също дава отлични възможности за лечение и рехабилитация. Разполагаме с мултифункционални вихрови вани, които комбинират водолечението с магнитотерапия и озонотерапия. Изключително ефективни са двата апарата Fisiotek HP за пасивно раздвижване на горен и долен крайник, като апаратът за горен крайник е единствен в региона. Прилагаме луга- и парафинолечение. Изобщо, разполагаме с пълната гама от средства за съвременно лечение чрез физиотерапия, които съществуват.

– В какви случаи по-конкретно се използват апаратите за пасивно раздвижване?

- Този тип апарати са предназначени специално за пасивна кинезитерапия и ни позволяват да  лекуваме пациенти в най-ранен стадий след травми или операции. Обикновено болката в началото е доста силна. Модерната техника ни дава възможност да започнем с пасивно раздвижване и възстановяване на болния в следоперативния период. Апаратът за долен крайник е подходящ и в случаите, когато пациентите имат по-сериозни увреждания. Предимство е, че той може да се използва както в седнало и в легнало положение на пациента.

- Какъв е начина пациентът да стигне до Вашето отделение?

- Голяма част от пациентите идват в Отделението по физиотерапия и рехабилитация след лечение в други отделения на нашата болница – ортопедично, неврологично, кардиологично и други. Най-често те са претърпели операции по смяна на става, преживели са инсулт с поражения върху двигателните им възможности, имат заболяване на периферната нервна система или кардиологичен проблем.

Останалите пациенти идват при нас след като са провели доболнична помощ, но не са получили очаквания терапевтичен ефект. Тогава колегите физиотерапевти или специалистите от доболничната помощ в съответните градове могат да ги насочат към нас. Наскоро имахме пациенти от Видин, Разград, Добрич, Варна, Пловдив, Бургас, София и други по-отдалечени райони на страната.

- Лекувате ли пациенти по Здравна каса или единствено срещу заплащане на процедурите?

- Да, работим по Здравна каса. Приемаме и частни пациенти. Разполагаме с толкова широк спектър от възможности за физиотерапевтично лечение, че не всички процедури се покриват от пътеките на Здравната каса. Но те са една възможност за пациентите да решат ефективно своите здравословни проблеми. Една от дейностите ни е да организираме групи за лечебна гимнастика. В момента, например, имаме групова гимнастика за деца с гръбначни изкривявания. Имали сме групи за бременни и за наскоро родили жени. Планираме организация на групова гимнастика за деца със затлъстявания.

- Как родителите могат да разберат дали детето им има проблем по отношение на гръбначно изкривяване?

- В последните години провеждането на скрининги за гръбначни изкривявания сред учениците среща много проблеми. Преди училищните лекари следяха за това дали децата имат гръбначни изкривявания. Сега личните лекари и педиатрите обикновено откриват тези проблеми и насочват пациентите към нас. Често децата отиват при тях по друг повод. Скоро, например, при нас беше дете, което е боледувало от пневмония, но лекарят открива изкривяване на гръбначния стълб. Понякога самите родители забелязват неправилната стойка на детето си или забелязват, че едното рамо стои по-ниско от другото. И търсят помощ от личния лекар или от колегите ортопеди.

- Каква е успеваемостта в лечението на гръбначни изкривявания?

- Една сколиоза прогресира докато продължава костния растеж на децата, до 18-годишна възраст. Така че колкото по-навреме започнем профилактика, дори да нямат децата гръбначно изкривяване, толкова по-добре. Нужно е да се избере правилния спорт - плуване, волейбол, гимнастика. Децата трябва от малки да свикват с това, че е нужно да заемат правилна поза когато четат, когато се хранят или са пред компютъра, да носят правилно раницата си за училище. Така по-рано се започва с профилактиката на гръбначните изкривявания. Няма долна възрастова граница, за която можем да кажем, че от тогава трябва да се наблюдава едно дете. Ако все пак открием сколиоза, ние трябва да подобрим мускулния тонус на детето. Включваме коригираща и изправителна гимнастика. Целта е да не се стигне до тежка прогресия, която би наложила носене на корсет или би довела до оперативни интервенции.

- Какво трябва да знаят родителите, за да предпазят детето си от гръбначни изкривявания?

- Раницата на детето трябва да бъде с ортопедичен гръб и детето да свикне да носи раничката на двете си рамене. Защото те са доста тежки, а много често учениците предпочитат ги носят едностранно. А това предразполага към сколиоза.

Освен това ученето никога не трябва да е „по очи”, а на бюро. Когато детето е седнало зад бюро, е важна стойката. Столът му трябва да бъде с ортопедичен гръб с подлакътници.

Важно е и детето от малко да спи на хубав матрак и с ортопедична възглавница.

Всички тези наглед дребни неща оказват сериозно въздействие.

- Какви са възможностите за рехабилитация в отделението по рехабилитация на болница „Тракия” за пациенти, които са преживяли инсулт или инфаркт?

- При пациенти с инфаркт, които са настанени в МБАЛ „Тракия” рехабилитацията започва още докато те са в интензивното отделение. Съответно на етапа, на който е необходима, тя е постепенна. При инсултите също започваме рехабилитацията още в неврологичното отделение, още до леглото на болния, когато колегите ни подадат пациента за консултация. По-късно рехабилитацията продължава в нашето отделение. При инсулт пациентите имат право да лежат при нас двукратно за рехабилитация по клинична пътека. И това се отнася не само за пациенти, които са били лекувани в МБАЛ „Тракия”.

- Разполагате с модерна апаратура за електростимулация при увреди на гласни връзки. В какви случаи се прилага апарата VocaStim, с който работите?

- Апаратът VocaStim е немско производство и е от последно поколение. Той е изключително ефективен при стимулация на гласните връзки при следоперативни състояния. Апаратът използва специални електроди, които въздействат по електрофизиологичен път. Терапията се комбинира с говорна гимнастика, която пациентът извършва същевременно. Параметрите на електрическо въздействие с VocaStim се определят индивидуално при всеки пациент чрез комбинирана електродиагностика от УНГ-специалист и физиотерапевт. VocaStim се използва за лечение на парализи и парези на гласни връзки. В Югоизточна България е единствен по рода си. Прилага се и при следоперативни състояния на щитовидната жлеза, с него се прави електродиагностика на гласа и може да се извършва лечение на така наречения „пресипнал глас“.

Коментари

Още от последните новини