ЦИК резна регистрацията на шест партии преди изборите

ЦИК резна регистрацията на шест партии преди изборите - E-Burgas.com

Централната избирателна комисия отказа регистрацията на 6 партии, съобщи днес говорителят на комисията Таня Цанева пред БНТ. Вчера изтече срокът за регистрация на партии и коалиции за парламентарния вот на 4 април.

Вчера в 17.00 ч. приключи регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите. Общо документи са подали 31 партии и 8 коалиции, от които ЦИК е отказала регистрацията на 6 партии. Отказът е направен поради това, че не са били изпълнили условията на чл. 133 от Изборния кодекс.

„Липсваха документи, имаше непълноти, подписките не бяха представени в електронен вариант, тоест не отговаряха на условията за регистрация. За тях можем да твърдим, че ЦИК се е произнесла с решение за отказ“, уточни Цанева.

Тези партии имат право в тридневен срок да обжалват решението на комисията

„5 партии са в неприключила проверка, защото внесоха документи вчера. И две коалиции пак от вчера, са в режим на незавършила проверка на подписите“, съобщи още Таня Цанева.

„Всички коалиции ще бъдат регистрирани плюс тези две, за които не е приключила проверката. Партиите с неприключила проверка може и да не бъдат регистрирани“, разясни и Димитър Димитров, но обясни: „Тези пет партии ще може да бъдат регистрирани след като приключи проверката и се окаже, че имат необходимите подписи“.

„Партиите, които имат неприключила проверка и за които очакването е, че е възможно да не бъдат регистрирани, са „Директна демокрация“, „Нация“, „Чест“, „Нова демокрация“ и „Свобода“, но трябва да изчакаме окончателно съобщаването на числата от ГРАО. Знаете, че за да бъде регистриран, всяка от партиите трябва да представи подписка с 2500, подлежащи на валидизиране подписи на избиратели. Има някои съмнения около някои от партиите, към други - няма“, допълни той.

24 жалби са внесени до момента в ЦИК. Основно те са от партия „Атака“ и предстои разглеждането им, стана ясно от думите на говорителят на комисията.

Междувременно Административен съд София вече се произнесе с решение по жалбата за отказ от видеонаблюдение от застъпници и наблюдатели с мотива, че по закон те нямат такова право.

ЦИК е изтеглила консултациите за съставите на секционните избирателни комисии на 22 февруари, а назначаването им - към дата 1 март. "Направихме тези нови срокове, за да може членовете да бъдат ваксинирани с две дози преди изборния ден", съобщи говорителят на комисията Димитър Димитров.

Още вчера стана ясно и, че Марияна Николова е новият вицепремиер, отговорен за участието на Министерския съвет в изборите.

Свързани статии
Мнозинството от българите предпочита да гласува с машини за честни избори Официално: В 48-ото Народно събрание влизат 7 партии Шеф в ЦИК: Разочарованието от политиците са причина за ниския вот Ден за размисъл преди изборите утре Ясен е графикът за обучения на СИК в Бургас СИК посочи местата за гласуване на хората с увреждания в Бургаско Демонстрации как се гласува с машина започват на ключови места в Бургас Започна пробното гласуване, 400 машини вече са из страната Българите зад граница с все по-слаб интерес към изборите МВР пусна телефонна линия за сигнали, свързани с изборите
Тагове
цик избори
Коментари

Още от последните новини