ЦИК резна регистрацията на шест партии преди изборите

ЦИК резна регистрацията на шест партии преди изборите - E-Burgas.com

Централната избирателна комисия отказа регистрацията на 6 партии, съобщи днес говорителят на комисията Таня Цанева пред БНТ. Вчера изтече срокът за регистрация на партии и коалиции за парламентарния вот на 4 април.

Вчера в 17.00 ч. приключи регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите. Общо документи са подали 31 партии и 8 коалиции, от които ЦИК е отказала регистрацията на 6 партии. Отказът е направен поради това, че не са били изпълнили условията на чл. 133 от Изборния кодекс.

„Липсваха документи, имаше непълноти, подписките не бяха представени в електронен вариант, тоест не отговаряха на условията за регистрация. За тях можем да твърдим, че ЦИК се е произнесла с решение за отказ“, уточни Цанева.

Тези партии имат право в тридневен срок да обжалват решението на комисията

„5 партии са в неприключила проверка, защото внесоха документи вчера. И две коалиции пак от вчера, са в режим на незавършила проверка на подписите“, съобщи още Таня Цанева.

„Всички коалиции ще бъдат регистрирани плюс тези две, за които не е приключила проверката. Партиите с неприключила проверка може и да не бъдат регистрирани“, разясни и Димитър Димитров, но обясни: „Тези пет партии ще може да бъдат регистрирани след като приключи проверката и се окаже, че имат необходимите подписи“.

„Партиите, които имат неприключила проверка и за които очакването е, че е възможно да не бъдат регистрирани, са „Директна демокрация“, „Нация“, „Чест“, „Нова демокрация“ и „Свобода“, но трябва да изчакаме окончателно съобщаването на числата от ГРАО. Знаете, че за да бъде регистриран, всяка от партиите трябва да представи подписка с 2500, подлежащи на валидизиране подписи на избиратели. Има някои съмнения около някои от партиите, към други - няма“, допълни той.

24 жалби са внесени до момента в ЦИК. Основно те са от партия „Атака“ и предстои разглеждането им, стана ясно от думите на говорителят на комисията.

Междувременно Административен съд София вече се произнесе с решение по жалбата за отказ от видеонаблюдение от застъпници и наблюдатели с мотива, че по закон те нямат такова право.

ЦИК е изтеглила консултациите за съставите на секционните избирателни комисии на 22 февруари, а назначаването им - към дата 1 март. "Направихме тези нови срокове, за да може членовете да бъдат ваксинирани с две дози преди изборния ден", съобщи говорителят на комисията Димитър Димитров.

Още вчера стана ясно и, че Марияна Николова е новият вицепремиер, отговорен за участието на Министерския съвет в изборите.

Свързани статии
Отново ден за размисъл При 42.85% обработени протоколи: ПП - 25.97%, ГЕРБ - 21.42%, Николай Хаджигенов хареса Кирил Петков за премиер Бургас на път да проспи изборния ден, гласовете за президент повече от тези за НС Борисов гласувал за промяна на промяната Малко Търново, Приморско и Царево най-активни на вота в Бургаско 550 образувани преписки за изборни нарушения Ден за рзмисъл е, в сила са някои ограничения МВР извършва спешна проверка на новопоявилите се машини Лозан Панов заподозря предателство от страна на "Демократична България"
Тагове
цик избори
Коментари

Още от последните новини